Training

Ons trainingsteam heeft een ruime expertise in Open Science, research data management en onderzoeksinfrastructuren. Wij bieden zowel discipline-specifieke als algemene training in de vorm van persoonlijke, online en asynchrone sessies/cursussen. Wij streven ernaar hoogwaardige inhoud te leveren op een verantwoorde en boeiende manier.

Training Team

DANS probeert zoveel mogelijk van zijn opleidingsmateriaal beschikbaar te stellen via diverse kanalen en media. 

 

Lees meer

Trainingen

Bij DANS beschikken we over de nodige expertise om trainingen te verzorgen over een scala aan onderwerpen.

Lees meer

Trainingsmateriaal

DANS streeft ernaar zijn opleidingsmateriaal zo toegankelijk mogelijk te maken.

Lees meer

Samen met anderen

DANS is onderdeel van het Nederlandse onderzoekslandschap en werkt samen met meerdere instellingen en netwerken.

Lees meer

Training Team

Binnen DANS streven we ernaar om op een verantwoorde en boeiende manier kwalitatief hoogwaardige trainingen te geven. DANS Trainingen worden dan ook gekenmerkt door enkele toezeggingen die wij als Training Team hebben gedaan. Zo zijn onze trainingsmaterialen altijd conform de laatste ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid (open) vervaardigd. DANS Trainingen heeft zich ook tot doel gesteld om onze ecologische voetafdruk te verminderen, dus werken we voortdurend aan zo milieuvriendelijk mogelijke evenementen door bewuste beslissingen over catering, reizen, opslag van materialen en gebruik van bandbreedte. Neem gerust contact met ons op om je wensen voor een workshop of cursus te bespreken.

Trainingsmateriaal

Je kunt onze materialen op Zenodo vinden in onze DANS training community, en ook op onze Moodle (in ontwikkeling).

Door onze betrokkenheid in verschillende samenwerkingsverbanden hebben wij een breed scala aan trainingen (mede)ontwikkeld. Voorbeelden van modules waaraan DANS heeft meegewerkt en die aansluiten op onze opleidingsthema’s zijn: Data Stewardship Training (EOSC Synergy), Developing quality training (online, EOSC Synergy), Social Sciences and Humanities Open Cloud training (SSHOC), FAIRsFAIR training library (FAIRsFAIR).

Momenteel werken we aan een aantal projecten die op korte termijn training en -materiaal zullen opleveren. Volg hiervoor de volgende projecten: EOSC FutureFAIRCore4EOSCPATTERNFAIR-ImpactBY-COVIDDICE.

Samen met anderen

Samen met onze partners bieden we regelmatig trainingen aan in Open en Responsible Research Training. Tot ons netwerk behoren Research Data Netherlands (RDNL),  Nationaal Programma Open Science (NPOS), Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management, Data Stewards Interest Group (DSIG), Netherlands Open Science Communities, en Research Software Training Netherlands (RSTNL). Partnerorganisaties zijn onder meer het eScience Centre, 4TU, SURF, en de Thematic Digital Competence Centres.

DANS is ook actief lid van een aantal European Research Infrastructure Consortia (ERIC’s) zoals het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA), Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH) en het European Holocaust Research Initiative (EHRI). DANS is ook de Nationale Open Access Desk (NOAD) coördinator voor OpenAIRE.

Nieuws

In mei was DANS medeorganisator van de ‘BY-COVID Workshop on the integration of socioeconomic data in observational studies on vaccine effectiveness’ in Den Haag. Er is nu een gezamenlijk rapport gepubliceerd van de workshop deelnemers en andere experts, waarin de presentaties en discussies tijdens het evenement worden beschreven en een roadmap wordt gegeven voor de manier waarop sociaaleconomische data kunnen bijdragen aan studies naar de effectiviteit van vaccins en ander onderzoek naar infectieziekten.

In mei en juni 2023 organiseerde de Universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika de jaarlijkse CODATA-RDA School for Research Data Science (SoRDS). Deze online school, die deel uitmaakt van het internationale SoRDS-netwerk, richt zich op het opbouwen van basisvaardigheden op het gebied van data wetenschap onder beginnende onderzoekers in lage/middeninkomenslanden. De scholen worden bemand door vrijwillige instructeurs en een klein aantal student helpers om de leerlingen te ondersteunen. Deze toegewijde vrijwillige helpers spelen een cruciale rol in het succes van de scholen. Om de student helpers aan te moedigen en het belang van hun werk te erkennen, beloonde DANS de meest actieve helper met een ticket voor het Afrikaanse chapter van IASSIST.

Het IFLA Library Services for Multicultural Populations (MCULTP) Satellite evenement met als thema ‘Empowering Diverse Librarianship’ zal bibliotheekmedewerkers de tools aanreiken om een diverse en inclusieve werkplek op te bouwen, in stand te houden en te versterken door middel van diverse presentaties en paneldiscussies. Dit Satellite-evenement is bedoeld als forum voor alle bibliotheekmedewerkers om wederzijds begrip te kweken door naar de stem van anderen te luisteren.