Training

Ons trainingsteam heeft een ruime expertise in Open Science, research data management en onderzoeksinfrastructuren. Wij bieden zowel discipline-specifieke als algemene training in de vorm van persoonlijke, online en asynchrone sessies/cursussen. Wij streven ernaar hoogwaardige inhoud te leveren op een verantwoorde en boeiende manier.

Training Team

DANS probeert zoveel mogelijk van zijn opleidingsmateriaal beschikbaar te stellen via diverse kanalen en media. 

 

Lees meer

Trainingen

Bij DANS beschikken we over de nodige expertise om trainingen te verzorgen over een scala aan onderwerpen.

Lees meer

Trainingsmateriaal

DANS streeft ernaar zijn opleidingsmateriaal zo toegankelijk mogelijk te maken.

Lees meer

Samen met anderen

DANS is onderdeel van het Nederlandse onderzoekslandschap en werkt samen met meerdere instellingen en netwerken.

Lees meer

Training Team

Binnen DANS streven we ernaar om op een verantwoorde en boeiende manier kwalitatief hoogwaardige trainingen te geven. DANS Trainingen worden dan ook gekenmerkt door enkele toezeggingen die wij als Training Team hebben gedaan. Zo zijn onze trainingsmaterialen altijd conform de laatste ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid (open) vervaardigd. DANS Trainingen heeft zich ook tot doel gesteld om onze ecologische voetafdruk te verminderen, dus werken we voortdurend aan zo milieuvriendelijk mogelijke evenementen door bewuste beslissingen over catering, reizen, opslag van materialen en gebruik van bandbreedte. Neem gerust contact met ons op om je wensen voor een workshop of cursus te bespreken.

Trainingsmateriaal

Je kunt onze materialen op Zenodo vinden in onze DANS training community, en ook op onze Moodle (in ontwikkeling).

Door onze betrokkenheid in verschillende samenwerkingsverbanden hebben wij een breed scala aan trainingen (mede)ontwikkeld. Voorbeelden van modules waaraan DANS heeft meegewerkt en die aansluiten op onze opleidingsthema’s zijn: Data Stewardship Training (EOSC Synergy), Developing quality training (online, EOSC Synergy), Social Sciences and Humanities Open Cloud training (SSHOC), FAIRsFAIR training library (FAIRsFAIR).

Momenteel werken we aan een aantal projecten die op korte termijn training en -materiaal zullen opleveren. Volg hiervoor de volgende projecten: EOSC FutureFAIRCore4EOSCPATTERNFAIR-ImpactBY-COVIDDICE.

Samen met anderen

Samen met onze partners bieden we regelmatig trainingen aan in Open en Responsible Research Training. Tot ons netwerk behoren Research Data Netherlands (RDNL),  Nationaal Programma Open Science (NPOS), Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management, Data Stewards Interest Group (DSIG), Netherlands Open Science Communities, en Research Software Training Netherlands (RSTNL). Partnerorganisaties zijn onder meer het eScience Centre, 4TU, SURF, en de Thematic Digital Competence Centres.

DANS is ook actief lid van een aantal European Research Infrastructure Consortia (ERIC’s) zoals het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA), Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH) en het European Holocaust Research Initiative (EHRI). DANS is ook de Nationale Open Access Desk (NOAD) coördinator voor OpenAIRE.

Nieuws

Regelmatig komen we tijdens het cureren van datasets parels tegen die het verdienen om uitgelicht te worden. Dat geldt zeker voor de dataset met een geomorfogenetische kaart van Nijmegen-Noord, die beschikbaar is in het Data Station Archaeology. Deze kaart onthult de paleogeografische en bodemkundige gegevens van het gebied en biedt een schat aan informatie.

De tweede Annual General Assembly van het BY-COVID-project vond plaats in Barcelona op 9-10 oktober. DANS was medeorganisator van de workshop ‘GDPR – gemeenschappelijke uitdagingen bij het mobiliseren van gegevens’, gericht op het verzamelen van ervaringen, uitdagingen en oplossingen voor GDPR-gerelateerde kwesties bij het mobiliseren van gegevens voor onderzoek naar infectieziekten.

Image of handwritten Middle Age obituary texts

Bij DANS bewaren we met trots veel wetenschappelijke data. Juist op een dag als vandaag, World Digital Preservation Day (#WDPD23), benadrukken we graag het belang van goede zorg voor onderzoeksdata.