DANS is het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. We helpen onderzoekers hun data beschikbaar te maken voor hergebruik. Zo kunnen wetenschappers de data inzetten voor nieuw onderzoek en is gepubliceerd onderzoek controleerbaar en herhaalbaar. Met meer dan 300.000 datasets en zestig medewerkers behoort DANS tot de meest vooraanstaande repositories van Europa.

“Onze missie is om hergebruik van onderzoeksdata te bevorderen en daarmee ook de kwaliteit van de wetenschap.”

Want door FAIR data wordt onderzoek beter controleerbaar en herhaalbaar. En efficiënter: het werken aan datasets is kostbaar. Bovendien kan koppeling van data leiden tot nieuwe ontdekkingen en inzichten. Door hergebruik en verbinding versnelt de kenniscirculatie en neemt ons vermogen complexe vragen op te lossen toe. Kortom, beter gebruik van data leidt tot betere wetenschap en dat doet ertoe voor de samenleving.

De komende jaren richt DANS zich op wat het Nederlandse datalandschap nodig heeft om succesvol te zijn en hoe DANS daaraan de meest effectieve bijdrage kan leveren: als veelzijdig data-repository, als expertisecentrum voor FAIR data en in samenwerking met anderen. Lees hierover meer in het meerjarenprogramma 2021-2025

 

Onze diensten

Data Stations

In een Data Station kunnen onderzoekers en onderzoeksteams hun eigen dataverzameling aanleggen, beheren en delen in een omgeving die is toegespitst op en verbonden met eigen vakgebieden en onderzoeksinfrastructuren.

Lees meer

Data Vault

Een beveiligd, betrouwbaar en gecertificeerd long-term preservation repository. Hierin staan alle datasets die aan DANS zijn toevertrouwd, ook de data uit de Data Stations, EASY en DataverseNL.

Lees meer

DataverseNL

DataverseNL is een shared service van de deelnemende instellingen en DANS. DataverseNL gebruikt de Dataverse-software ontwikkeld door de Universiteit van Harvard, wereldwijd gebruikt.

Lees meer

Data-expertise

DANS deelt expertise opgebouwd in nationale en Europese projecten met onderzoekers, onderzoeksinstellingen, onderzoeksfinanciers, dataprofessionals en andere archieven, om te helpen bij (achtergrondinformatie over) het duurzaam opslaan en delen van data.

Lees meer

EASY

EASY is een online archiveringssysteem voor het deponeren en hergebruiken van onderzoeksdata. De Data Stations nemen op termijn de functie van EASY over.

Lees meer

DANS is een instituut van KNAW en NWO

KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is sinds 1808 adviesorgaan van de regering. DANS is een van veertien instituten van de KNAW, samen behoren zij met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap en genieten zij internationale faam.

NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek financiert toponderzoekers, geeft sturing aan de Nederlandse wetenschap via programma’s en beheert (inter)nationale kennisinfrastructuur.

Wetenschappelijke adviesraad

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert DANS.

De samenstelling van de WAR:

  • Prof. dr. Marcel Das – Centerdata (voorzitter)
  • Prof. dr. Marjolijn Das – Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • Prof. mr. dr. ir. Jaap Zevenbergen – Universiteit Twente
  • Ass. prof. Tanja Houweling – Erasmus MC
  • Drs. Mariette de Rooij – RAAP
  • Dr. Jannine van de Maat – Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Stel je vraag aan DANS

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.