Nieuws

Op 13 januari 2022 speelde DANS een centrale rol in de workshop die mede georganiseerd werd door FAIRsFAIR, SSHOC, en EOSC-Nordic met betrekking tot het opzetten en faciliteren van een Europees netwerk van FAIR-enabling Trustworthy Digital Repositories (TDRs). De workshop leverde interessante inzichten op in de volgende stappen op weg naar de totstandkoming van dit netwerk.

De Europese Commissie kende vorige week een bedrag van 10 miljoen euro toe aan een consortium dat de FAIR principes in de European Open Science Cloud (EOSC) gaat doorvoeren. Het project, waarin 28 partners uit 10 Europese lidstaten samenwerken, wordt geleid door DANS adjunct-directeur Dr. Ingrid Dillo. Het start op 1 mei 2022 en zal drie jaar duren.

De ACME-FAIR guide, ontworpen om managers van research data management (RDM) en aanverwante professionele diensten te helpen zelf te beoordelen hoe zij onderzoekers in staat stellen FAIR dataprincipes te hanteren, staat nu open voor publiek commentaar.

Het Social Sciences and Humanities Open Cloud (SSHOC) project biedt een trainers directory – een inventaris van trainers die actief zijn op het gebied van de sociale wetenschappen.

De SURF Research Support Champions zijn personen die zich het afgelopen jaar op opvallende wijze hebben ingezet om onderzoek bij hun instelling te ondersteunen. De winnaars worden bekendgemaakt op 10 mei 2022, tijdens de SURF Research Week. Nomineer een collega!

Dit voorjaar start een nieuwe (online) ronde van de cursus Essentials 4 Data Support, aangeboden door Research Data Nederland (RDNL).

FAIRsFAIR heeft onlangs samen met EOSC Synergy een gloednieuwe cursus gelanceerd. Het doel van de cursus is om deelnemers van universiteiten of onderzoeksorganisaties uit te rusten met data stewardship vaardigheden en kennis om onderzoekers beter te ondersteunen.

Op donderdag 10 februari 2022 vindt van 15:30 tot 17:00 CET het DANS Data Trail webinar: ‘Sneak preview – How the EOSC Association stimulates community based Open Science’ plaats. Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden.