Nieuws

Bij medische onderzoek moeten de datafiles vaak na een bepaalde periode worden vernietigd. Het is nu mogelijk om de maximale periode dat de data bewaard worden (retentieperiode) te documenteren in DataverseNL en de DANS Data Stations.

De FAIR-principes toepassen op kwalitatieve data vereist een zorgvuldige afweging tussen het beschikbaar maken van data voor hergebruik, het beschermen van de privacy van respondenten en het trouw blijven aan je epistemologische opvattingen. Data Stewards van de Universiteit Maastricht hebben een data story hierover geschreven.

Cultureel erfgoed beoefenaars zoals bibliothecarissen, archivarissen, conservatoren en data stewards, evenals onderzoekers, wetenschappers en mensen uit de praktijk die met hen samenwerken, worden uitgenodigd om bij te dragen aan een speciale collectie van de Journal of Open Humanities Data (JOHD) die zich richt op GLAM collecties als data. DANS Research Data Management Specialist, Deborah Thorpe, is gastredacteur voor deze speciale collectie.

Het FAIR-IMPACT project heeft een lijst van 16 vereisten opgesteld voor het creรซren van een EOSC compliant PID beleid voor PID managers. Deze lijst is open voor beoordeling door de community.

De publicatie over Croissant*, een format voor metadata dat het standaardiseren van machine learning (ML) datasets mogelijk maakt, is bekroond met de Best Paper Award tijdens de 8e Workshop on Data Management for End-to-End Machine Learning (DEEM).

Graag nodigen we de research support community, beleidsmakers en onderzoekers uit voor onze Open Dag op 14 november 2024. Kom naar een inspirerend evenement dat in het teken staat van Open Data & Open Science en de daarbij behorende principes.

DANS verzorgt met trots een dag in het studie- en buitenlandprogramma van de iSchool van de University of Washington, Seattle. Professor Trent Hill is al vele jaren de drijvende en zorgzame promotor van dit honours studentenprogramma, en DANS is naast vele andere instellingen in Nederland regelmatig gastheer voor een groep enthousiaste en ruimdenkende studenten.

Ter ere van de 10e verjaardag van de oprichting van het CESSDA hoofdkantoor in Bergen, organiseerde het Consortium of European Social Science Data Archives (CESSDA) een conferentie naast het tweejaarlijkse Service Provider Forum en de Algemene Vergadering.