Agenda

Open Hour SSH

Krijg antwoord op al jouw vragen tijdens het Open Hour voor de SGW community. Een live Q&A elke maandag.

Er wordt veel gesproken over de FAIR-principes van onderzoeksdata. Maar hoe breng je ze in de praktijk voor je kwalitatieve data? Tijdens dit evenement, georganiseerd door de Erasmus Universiteit, DANS en SURF, bespreken we verschillende projecten, tools en technieken om de FAIRness van kwalitatieve data te verbeteren.

Tijdens dit webinar hoor je meer over hoe Denemarken de toepassing van de FAIR-principes op nationaal niveau ondersteunt, met de Deense nationale strategie voor datamanagement gebaseerd op de FAIR-principes. Voertaal Engels. Registratie is verplicht.

DANS en SURF nodigen je uit om je aan te melden voor een eendaagse workshop ter introductie van de European Open Science Cloud (EOSC) en de plaats daarvan in het Nederlandse onderzoekslandschap. Deze eendaagse training geeft een overzicht over de huidige EOSC-ontwikkelingen en hoe deze ontwikkelingen het onderzoekslandschap en data management in Nederland beïnvloeden.

Het NPSO organiseert een online lezingenmiddag over Synthetische data, om in te gaan op de filosofie en praktische aspecten rond dit type data. Synthetische data heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen als oplossing voor de beperkingen aan het gebruik van micro-data. Door kunstmatige respondenten te creëren, die door modellering worden aangevuld met onderzoeksgegevens, kunnen antwoorden nooit terug te leiden zijn tot individuele patronen. En ook non-respondenten kunnen op deze manier goed gerepresenteerd worden in onderzoek. Wordt Synthetische data de nieuwe data-standaard?

IASSIST 2023 heeft een specifieke focus op de toekomst van Research Data Management en hoe dit veld voortdurend verandert en evolueert. Daarom is het thema voor 2023 "Re-imagining the future of Research Data Management" en worden er diverse workshops georganiseerd rond dit thema. DANS is trotse sponsor van dit evenement.

27 - 31 oktober | Hoe kunnen we de transformerende kracht van informatieonderzoek vrijmaken en bevindingen omzetten in positieve veranderingen in de manier waarop men leeft? Om positieve verandering te bereiken, moeten we nagaan welke processen effectief zijn bij het ontwikkelen van nieuwe manieren van werken met informatie, ons bewust zijn van de uitdagingen bij het vertalen van excellent onderzoek naar dito praktijk en beleid, en begrijpen hoe we het verschil kunnen evalueren dat we hebben gemaakt voor het leven van anderen. Als belangrijkste internationale conferentie op dit gebied is de ASIS&T Annual Meeting een forum om te helpen bij het aanpakken van deze vraagstukken terwijl we de positieve bijdragen van informatie en technologie blijven stimuleren.

De workshop bouwt voort op de succesvolle Synchronisation Force editie van 2022 en is bedoeld om gemeenschappelijke uitdagingen en prioriteiten te bespreken met betrekking tot het in de praktijk brengen van de FAIR-principes. De workshop vindt plaats als een reeks van zes virtuele sessies tussen 2 november 2023 en 8 februari 2024, met de vijf kernsessies tussen 27 november en 7 december 2023. Uitgenodigd voor deze workshop zijn geselecteerde, belangrijke FAIR-vertegenwoordigers van projecten en initiatieven in het EOSC-kader.