Research Data Management

Research Data Management (RDM) van hoge kwaliteit staat centraal in de activiteiten van DANS. Wij bevorderen het gebruik van beheermethoden gedurende de hele onderzoekscyclus, inclusief de manier waarop verzamelde en gebruikte data worden georganiseerd, opgeslagen, bewaard en gedeeld door middel van het dagelijkse beheer van onderzoeksdata tijdens de hele duur van een onderzoeksproject.

DANS is betrokken bij (inter)nationale discussies en trainingen over RDM. In Nederland doen we dit door onze betrokkenheid bij RDNL, NPOS en het Landelijk Co√∂rdinatiepunt Research Data Management (LCRDM). Internationaal zijn we betrokken bij projecten als EOSC Future en PATTERN. DANS heeft ook jarenlange expertise in Data Management Plannen (DMP’s) en geeft regelmatig trainingen over het schrijven en uitvoeren van DMP’s.

Leer meer over het beheer van onderzoeksdata via onze RDNL-cursussen ‘Essentials for Data Support‘ en ‘Delivering Research Data Management Services‘. Je kunt een inleiding tot DMP’s van de Universiteit Utrecht volgen, of probeer je eigen DMP te maken met behulp van de DMPOnline tool, ontwikkeld door het Digital Curation Centre (DCC). Of bekijk, online, de uitgebreide Data Management Expert Guide die DANS mede heeft ontwikkeld.