Data ethiek en AVG

Het snel groeiende datalandschap gaat gepaard met een reeks uitdagingen op het gebied van ethisch (her)gebruik en naleven van de AVG. Bij DANS nemen we data-ethiek zeer serieus en we dragen regelmatig bij aan discussies over verantwoord (her)gebruik van data, de ontwikkeling van ethisch verantwoorde data-infrastructuren en het kritisch bekijken van het veranderende onderzoekslandschap.

Een kernonderdeel van onze trainingen is instructie over het beheer van gevoelige data. Hieronder vallen, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), persoonlijke gegevens waaruit politieke opvattingen blijken; persoonlijke gegevens waaruit religieuze of filosofische overtuigingen blijken; persoonlijke gegevens waaruit vakbondslidmaatschap blijkt; genetische gegevens; biometrische gegevens (indien gebruikt voor identificatiedoeleinden).

DANS biedt training over het beheer van gevoelige data door middel van datamanagementplannen en methoden voor het beheer van onderzoeksdata. Ook bieden we specifieke training over ‘AVG en onderzoek’ via de RDNL-cursus ‘AVG voor Data Support’ en binnenkort hebben we modules over gevoelige data via de projecten EOSC Future en BY-COVID.

Als je meer wilt weten over AVG, kun je het gratis online materiaal van de cursus ‘AVG voor Data Support‘ bekijken of je kunt je inschrijven voor een live training. Als je je kennis over het beheren van gevoelige data wilt testen, probeer dan eens de AVG-beslisboom van de Europese Commissie.