Nieuws

Het DANS Data Station voor de Life Sciences, waarmee onderzoekers en data professionals uit de Medical, Health and Green Life Sciences zelf digitaal onderzoeksdata kunnen archiveren en publiceren, is vanaf vandaag live.

Regelmatig komen we tijdens het cureren van datasets parels tegen die het verdienen om uitgelicht te worden. Dat geldt zeker voor de dataset met een geomorfogenetische kaart van Nijmegen-Noord, die beschikbaar is in het Data Station Archaeology. Deze kaart onthult de paleogeografische en bodemkundige gegevens van het gebied en biedt een schat aan informatie.

De tweede Annual General Assembly van het BY-COVID-project vond plaats in Barcelona op 9-10 oktober. DANS was medeorganisator van de workshop ‘GDPR – gemeenschappelijke uitdagingen bij het mobiliseren van gegevens’, gericht op het verzamelen van ervaringen, uitdagingen en oplossingen voor GDPR-gerelateerde kwesties bij het mobiliseren van gegevens voor onderzoek naar infectieziekten.

Image of handwritten Middle Age obituary texts

Bij DANS bewaren we met trots veel wetenschappelijke data. Juist op een dag als vandaag, World Digital Preservation Day (#WDPD23), benadrukken we graag het belang van goede zorg voor onderzoeksdata.

A screenshot of the ODISSEI Portal

Deze week is een nieuwe versie van de ODISSEI Portal gelanceerd. Dit is de vierde versie sinds het eerste prototype dat in september 2022 gelanceerd werd. De ODISSEI Portal combineert metadata van een breed aantal onderzoeksdata uit verschillende Nederlandse data repositories in een gezamenlijke omgeving. Hierdoor wordt het mogelijk om geavanceerde zoekopdrachten uit te voeren die de vindbaarheid en het toegang tot sociaalwetenschappelijk data vergroten.

Het Groningse Growth and Development Centre (GGDC) publiceert hun data via DataverseNL. Een van hun datasets, de World Input-Output Database (WIOD) is al meer dan 110.000 keer gedownload.

Op 28 september was de tweede CLARIAH Tech & Data Day te gast bij DANS, met een focus op FAIR databeheer in de geesteswetenschappen. Hier volgt een verslag van de dag.

De European Language Social Science Thesaurus (ELSST) is een breed opgezette, meertalige thesaurus voor de Sociale Wetenschappen. In september 2023 werd de nieuwste versie van de ELSST uitgebracht, waaraan DANS heeft meegewerkt. Ontdek enkele van de belangrijkste veranderingen hier.