Nieuws

Vorige maand had ik het genoegen om de openingskeynote te geven tijdens de 18e editie van de International Digital Curation Conference (IDCC24) in Edinburgh. Een van de vele zorgen van deze tijd is het vermogen om informatie om ons heen te vertrouwen. Transparantie is รฉรฉn manier om vertrouwen te bevorderen en in die zin vond ik het thema van de conferentie ‘Vertrouwen door Transparantie’ zowel actueel als relevant.

Het is de missie van DANS om je te ondersteunen bij het FAIR maken van je data. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen (FAQ) verzameld en op onze website gepubliceerd.

Op 6 maart 2024 kondigde MLCommons (een consortium in kunstmatige intelligentie engineering) de introductie aan van Croissant, een metadata format om machine learning (ML) datasets te helpen standaardiseren. Het doel van Croissant is om datasets gemakkelijk vindbaar en bruikbaar te maken voor verschillende tools en platforms. Dit is zeer relevant voor de European Open Science Cloud (EOSC) taken over FAIR data sustainability en belangrijk voor Linked Data in het algemeen.

Op 20 en 21 februari vond in Brussel de officiรซle aftrap plaats van het QUANTUM-project, een door de EU gefinancierd dataproject. In het kader van de Europese Gezondheidsdataruimte zal QUANTUM een kwaliteits- en gebruikslabel voor gezondheidsgegevens ontwikkelen, dat gebruikt kan worden door organisaties die gezondheidsgegevens genereren en beschikbaar stellen, maar ook door organisaties die toegang bieden tot gezondheidsgegevens.

Universiteit Maastricht (UM) is een van de tweeรซntwintig gebruikers van DataverseNL van DANS. De Coรถrdinator Data Stewardship Services van de Universiteitsbibliotheek Maastricht, Pedro V Hernรกndez Serrano, postte onlangs de blog ‘DataverseNL: een data repository platform beschikbaar voor onderzoekers van de Universiteit Maastricht, ter bevordering van FAIR data praktijken’ die we graag delen.

Onderzoekers en repositories samenbrengen, een Europees perspectief

Het rapport ‘Uniting researchers and repositories to improve data FAIRness: The Netherlands in European perspective’ werpt een interessante kijk op het Nederlandse landschap van onderzoeksdata in vergelijking met de Europese context.

Decorating image

Volgens LinkedIn is het beroep van Data Steward populair, het staat op de tweede plek in de lijst met de twintig snelst groeiende beroepen van 2024. Deze trend komt niet als een verrassing in de wetenschappelijke wereld, waar het belang van FAIR en open data voor open science steeds meer wordt erkend. Initiatieven, projecten en communities schieten als paddenstoelen uit de grond, en universiteiten, hogescholen en kennisinstituten benoemen steeds vaker Data Stewards. Ook zien we een gestage opkomst van Digital Competence Centres.

De Europese Dag van de Gegevensbescherming is de verjaardag van Verdrag 108 van de Raad van Europa over de bescherming van persoonsgegevens. Het is de eerste wettelijk bindende internationale gegevensbeschermingswet en wordt elk jaar op 28 januari gevierd door de 47 landen van de Raad van Europa en de EU-instellingen. Als onderzoeker ben je verantwoordelijk voor de bescherming van de privacy van gegevens die je tijdens je wetenschappelijk onderzoek verzamelt. Wij willen je graag op weg helpen met hoe je dit het beste kunt doen. Dit artikel geeft je een snel overzicht.