EASY

EASY is een online archiveringssysteem voor het deponeren en hergebruiken van onderzoeksdata. Naast vele nieuwe datasets en collecties zijn ook de collecties van het voormalige Nederlands Historisch Data-archief (NHDA) en het Steinmetz-archief in EASY ondergebracht. EASY bevat datasets uit onder andere de geesteswetenschappen, gezondheidswetenschappen, maatschappij- en gedragswetenschappen, oral history en ruimtelijke wetenschappen. Hiernaast biedt EASY toegang tot de beveiligde microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en is het E-depot voor de Nederlandse Archeologie als onderdeel van EASY een vaste dienst van DANS.

Data uit onderzoek kunnen via EASY worden gedeeld met anderen. Hiermee zorgen we samen voor duurzame toegang tot en hergebruik van onderzoeksdata. Als een dataset bij DANS wordt gearchiveerd, zorgen wij ervoor dat de data duurzaam toegankelijk en leesbaar blijft. Om dit te kunnen garanderen zijn verschillende acties nodig. In dit document lees je er meer over.

De Data Stations nemen op termijn de functie van EASY over.

In een Data Station kunnen onderzoekers en onderzoeksteams hun eigen dataverzameling aanleggen, beheren en delen in een omgeving die is toegespitst op en verbonden met eigen vakgebieden en onderzoeksinfrastructuren.

Stel je vraag over EASY

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Valentijn Gilissen M.A.

Data Processing Team Leader