Oproep voor papers: “Versterking van GLAM-collecties: Schaalbare en inclusieve data”.

1 juli 2024

Cultureel erfgoed beoefenaars zoals bibliothecarissen, archivarissen, conservatoren en data stewards, evenals onderzoekers, wetenschappers en mensen uit de praktijk die met hen samenwerken, worden uitgenodigd om bij te dragen aan een speciale collectie van de Journal of Open Humanities Data (JOHD) die zich richt op GLAM collecties als data. DANS Research Data Management Specialist, Deborah Thorpe, is gastredacteur voor deze speciale collectie.

Dit is de eerste Collectie door GLAM en voor GLAM-medewerkers voor JOHD en, voor zover ons bekend, voor elk ander geesteswetenschappelijk datatijdschrift. De redactie moedigt zowel onderzoeks- als datapapers aan over data afkomstig uit cultureel erfgoed collecties met potentiële hergebruikswaarde voor andere cultureel erfgoed organisaties of onderzoekers.

Deze speciale collectie wil innovatieve benaderingen en praktische oplossingen onder de aandacht brengen om informatieprofessionals in GLAM-instellingen van elke omvang te ondersteunen bij het verbeteren van de organisatie en toegankelijkheid van hun collecties als data. Het is de bedoeling dat de papers van deze collectie GLAM-instellingen voorzien van de tools, methodologieën en kennis die nodig zijn om effectief door het digitale landschap te navigeren. In het huidige digitale landschap is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het hele spectrum van instellingen, ongeacht hun grootte, actief kan bijdragen aan en profiteren van schaalbare praktijken voor data curatie, om zo bij te dragen aan een meer inclusief informatielandschap.

Inzendtermijn: 1 augustus 2024 (abstracts moeten worden ingediend) en 4 november 2024 (volledige papers moeten worden ingediend, nadat de abstracts zijn geaccepteerd).

Meer informatie is te vinden op de JOHD website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.