Mogelijkheid om retentieperiode aan te geven, nu beschikbaar in DataverseNL en DANS Data Stations

9 juli 2024

Bij medische onderzoek moeten de datafiles vaak na een bepaalde periode worden vernietigd. Het is nu mogelijk om de maximale periode dat de data bewaard worden (retentieperiode) te documenteren in DataverseNL en de DANS Data Stations.

DANS maakt voor DataverseNL en de DANS Data Stations gebruik van de open source Dataverse-software, ontwikkeld door Harvard University. Er is een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars die bijdraagt aan de ontwikkeling van deze software en er zijn 119 installaties die de software gebruiken. DANS ontwikkelaars dragen zelf ook bij aan de ontwikkeling van deze software.

Zo heeft DANS onlangs op verzoek van de Universitair Medische Centra (UMC’s) die gebruikmaken van DataverseNL het veld ‘retentieperiode’ ontwikkeld. Dit maakt het nu mogelijk om per file aan te geven tot wanneer de file beschikbaar mag blijven. Een noodzakelijk veld voor medische onderzoeksdata, omdat deze data met persoonsgegevens vaak na een wettelijke termijn vernietigd moeten worden. Per file kan een onderzoeker of datamanager nu een datum aangeven tot wanneer de file beschikbaarheid is. Na deze datum is de file niet meer te downloaden. Deze functionaliteit is nu beschikbaar in DataverseNL en de DANS Data Stations en ook in Release 6.3 van de Dataverse software.

Over DANS Data Stations en DataverseNL

Een DANS Data Station is een domeinspecifiek digitaal repository voor onderzoeksdata. Onderzoekers, onderzoeksgroepen en data professionals kunnen in een veilige digitale omgeving hun datasets opslaan, voorzien van uitgebreide metadata, versiebeheer en tools om informatie automatisch in te vullen. Daarnaast is het mogelijk datasets in een van de vier Data Stations te koppelen aan data portals, platforms en specifieke websites, waardoor de datasets nog beter vindbaar en herbruikbaar worden gemaakt voor wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke gebruikers. Er is een Data Station voor archeologie, voor sociale & geesteswetenschappen, voor natuur & technische wetenschappen, en een Data Station voor de levenswetenschappen. Klik hier voor meer informatie.

DataverseNL is een onderzoeksdata repository dat gezamenlijk wordt aangeboden door DANS en deelnemende instellingen. DANS beheert de technische infrastructuur en de instellingen die gebruikmaken van DataverseNL zijn verantwoordelijk voor het toekennen van rechten aan gebruikersaccounts, het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata binnen DataverseNL. Voor meer informatie klik hier.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.