Wijziging op de BRL 4000 en KNA protocollen: ‘Digitaal is de norm, tenzij’

15 juli 2021

Het CCvD Archeologie heeft enkele wijzigingen op de KNA en de BRL 4000 vastgesteld en deze zijn gepubliceerd voor een openbare reactieronde. Hierbij is digitaal werken niet langer meer als uitgangspunt maar als norm opgenomen.

De BRL en KNA schrijven voor dat informatie duurzaam bewaard moet worden in een e-depot. Een e-depot is een gecertificeerde bewaarplaats voor duurzame opslag van digitale gegevens. In de archeologie wordt hiervoor veelal DANS aangehouden. 

Voorkeursformaten

Op grond van (voorgenomen) BRL-bepalingen moeten digitale bestanden in de nabije toekomst voldoen van de voorkeursformaten van DANS. De voorkeursformaten kunt u hier bekijken. DANS heeft voor elk type bestand (zoals databases, tekstdocumenten etc.) een voorkeursformaat gedefinieerd. Dit zijn bestandsformaten waarop internationaal vertrouwd wordt dat deze op langere termijn de beste garanties bieden qua bruikbaarheid, toegankelijkheid en duurzaamheid voor nieuw of aanvullend onderzoek.

Meer informatie

Lees hier meer over de wijzingen. Het is tot 31 augustus mogelijk om hierop te reageren in de openbare reactieronde. Neem bij vragen contact op met Hella Hollander.

 

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.