PARTHENOS verbindt Europese infrastructuren voor onderzoek binnen geesteswetenschappen

23 februari 2022

Onlangs verscheen het artikel “From Disparate Disciplines to Unity in Diversity: How the PARTHENOS Project Has Brought European Humanities Research Infrastructures Together”. DANS Data Station Managers Femmy Admiraal (Humanities) en Hella Hollander (Archaeology) droegen hier aan bij.

Samen met collega’s van nationale onderzoeksorganisaties, instellingen voor cultureel erfgoed en andere Europese onderzoeksinfrastructuren geven ze aandacht aan het cluster-project PARTHENOS. Het artikel belicht de gebundelde diensten en gedeelde oplossingen die voor geesteswetenschappers, RI managers en beleidsmakers zijn ontwikkeld.

In het artikel wordt stilgestaan bij hoe de verschillende disciplines binnen de geesteswetenschappen samenwerken en kennis uitwisselen: “In een tijd waarin de samenhang van bestaande infrastructuur steeds belangrijker wordt – met de bouw van een Europese Open Science Cloud als gedurfd, ultiem doel – hopen wij dat onze ervaringen toekomstige werkzaamheden informeren en inspiratie bieden over hoe synergieën in interdisciplinaire, transnationale, wetenschappelijke samenwerking kunnen worden benut”.

DANS & PARTHENOS

PARTHENOS (Pooling Activities, Resources and Tools for Heritage E-research Networking, Optimization and Synergies) is interdisciplinair en verbindt bestaande Europese infrastructuren en diverse projecten om een meerwaarde te creëren voor onderzoekers op het gebied van taal, cultureel erfgoed, geschiedenis en archeologie.

DANS werkt aan het harmoniseren van research data management binnen de verschillende disciplines en het certificeren van de bijbehorende repositories, onder andere als werkpakket leider Common Policies and Strategies. Daarnaast is DANS één van de 15 betrokken partners.

Meer informatie

Lees het volledige artikel hier.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology