Het Open Science Festival 2022 – hier voelt DANS zich thuis!

13 september 2022

Nederland is koploper op het gebied van Open Science. Dat bleek eens te meer op het Open Science Festival 2022 dat 1 september plaatsvond op de VU Amsterdam. Het festival was volgeboekt, met 300 aanwezigen ter plaatse en vele honderden die het evenement online volgden.

Het festival omvatte hands-on sessies over hoe Open Science in de praktijk kan worden gebracht en discussies over hoe beleid de toepassing van Open Science kan stimuleren. DANS collega’s namen actief deel aan het festival, als organisatoren van workshops, panellid of op de DANS-stand op de markt.

Drie thema’s kwamen tijdens het festival steeds terug:
– De behoefte aan vertrouwde digitale infrastructuur om FAIR en open data mogelijk te maken.
– De behoefte aan internationale samenwerking.
– De behoefte aan opleiding en ondersteuning.

DANS speelt op al deze gebieden een sleutelrol. DANS is bijvoorbeeld een van de partners in ODISSEI, een digitale infrastructuur die onderzoekers in staat stelt te werken met gegevens uit de sociale en economische wetenschappen in combinatie met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op het festival werd het ODISSEI-portal gelanceerd, waarmee gebruikers door deze rijke verzameling gekoppelde gegevens kunnen navigeren.

Hoewel Nederland een koploper is, is Open Science een wereldwijde beweging. Daarom is internationale samenwerking essentieel. DANS speelt een centrale rol in veel Europese ‘flagship’-projecten die de overgang naar Open Science vergemakkelijken, zoals FAIR-IMPACT, FAIRCORE4EOSC en SKILLS4EOSC. Samen met partners uit heel Europa geven wij vorm aan het academische landschap waarop Open Science is gebouwd. DANS Data Trails belichten internationale prestaties en ontwikkelingen in Open Science.

Om de overgang naar Open Science te bewerkstelligen hebben we training, training, training nodig. Voor onderzoekers, om te leren hoe ze hun data FAIR en open kunnen maken. Voor data stewards, om te leren hoe ze onderzoekers kunnen assisteren. Voor beleidsmakers, om de lopende ontwikkelingen te volgen. DANS zet zich in om hoogwaardige training te geven in een verscheidenheid aan contexten, zoals onze coachende rol in het paradepaardje data support training gehost door Research Data Netherlands (RDNL) (bijv. Essentials 4 Data Support, dit najaar start weer een nieuwe opleiding), door het ontwerpen en geven van training met Europese partners zoals CESSDA, of het geven van training en ondersteuning op nationale conferenties zoals NWO Life.

Aan het eind van het Festival kwam minister Robbert Dijkgraaf het podium op en maakte duidelijk dat de Nederlandse overheid volledig achter Open Science staat en dit ook volgt door substantiële fondsen beschikbaar te stellen teneinde de overgang naar Open Science te realiseren. Daar worden we bij DANS blij van! DANS zet zich volledig in voor Open Science en zal zijn rol als katalysator van Open Science in Nederland, en daarbuiten, blijven spelen.

Daarom nodigen wij jou, samen met onze partners in RDNL en NPOS, uit voor het volgende nationale evenement: de FAIR Data Day in Utrecht op 29 november, waarbij hergebruik van data ter bevordering van de wetenschap centraal staat. Mis deze kans niet om waardevolle, FAIR-datasets te nomineren voor de Nederlandse Dataprijs (deadline 30 september) of om een workshopsessie voor te stellen op het evenement (deadline 7 oktober).

Fotografie: Pim Rusch

Programma OSF2022

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.