DANS deelt inzichten in datalandschap

15 november 2021

Het Business Intelligence-team van DANS biedt met diverse statistieken en grafieken inzicht in Open Science en het Nederlandse datalandschap.

Peter Doorn, senior researcher bij DANS en samensteller van het Dashboard: “Het Business Intelligence-team van DANS richt zich onder andere op trends in beschikbaarheid van datadiensten voor wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt gekeken in hoeverre de ambities van het Open Science-beleid van Nederland en de Europese Unie worden gerealiseerd ten aanzien van Open en FAIR toegang tot onderzoeksresultaten, zoals publicaties, data en software, en hoe de stand van zaken in de loop van de tijd verandert. Die inzichten delen we, omdat ze hoogst relevant zijn voor het nationaal en Europees beleid – en het beoordelen van de effecten ervan.”

Eén van de voorbeelden is het Dutch Open Science Dashboard 2020-2021. Dit dashboard toont het Nederlandse datalandschap gemonitord in 10 grafieken. Uit de cijfers komt de trend naar meer Open Science naar voren, maar er zijn ook duidelijke verbeterpunten.

Het Business Intelligence-team verzamelt informatie over de ontwikkelingen en gebruikt ook input van collega’s werkzaam binnen tal van Open Science-projecten, zoals EOSC FutureEOSC-SynergyFAIRsFAIR, en andere samenwerkingen.

Meer informatie

Kijk op deze webpagina voor alle inzichten.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter Doorn Ph.D.

Fellow