Monitor en analyse van het datalandschap

Monitor en analyse van het datalandschap

door | nov 15, 2021

Nederland en de Europese Unie voeren sinds de eerste helft van de jaren ‘10 een Open Science-beleid. Er zijn ambities geformuleerd ten aanzien van Open en FAIR toegang tot onderzoeksresultaten, zoals publicaties, data en software.

DANS verzamelt informatie over de ontwikkelingen op dit gebied, en neemt deel aan tal van Open Science-projecten, zoals EOSC Future, EOSC-Synergy, FAIRsFAIR, en andere samenwerkingen. 

Deze pagina biedt door DANS gemaakte statistieken en grafieken over Open Science en het Nederlandse datalandschap. We verwijzen ook naar een selectie van rapporten en online informatie die elders wordt gepresenteerd.

Dit is de tweede jaarlijkse update (2022) van het dashboard dat we in 2020 voor het eerst publiceerden. De trend naar open wetenschap blijkt uit cijfers en getallen.

De toename van Open Access tot tijdschriftartikelen is tot stilstand gekomen, terwijl de meeste indicatoren voor verbeterde toegang tot onderzoeksdata positief zijn. 

Dutch Open Science Dashboard 2020-2021

Het Nederlandse datalandschap gemonitord in 10 grafieken.

Dit is de eerste jaarlijkse update (2021) van het Dashboard dat we vorig jaar hebben opgesteld. De trend naar meer open science komt uit cijfers naar voren, maar er zijn ook duidelijke verbeterpunten.

Dit is het eerste door DANS gepresenteerde Open Science dashboard, waarvoor een selectie is gemaakt uit de cijfers die zijn verzameld in de Landschapsanalyse die is opgesteld in het kader van het EOSC-Synergy project (zie hieronder).

Gegevens worden gepresenteerd over de belangrijkste “infrastructuren”, “faciliteiten” en “repositories” volgens verschillende bronnen, variërend van de NWO-Roadmap voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten tot ESFRI en van Re3Data tot Meril.

EOSC Synergy Dutch Landscape Analysis (2020)

EOSC-Synergy is een van de regionale projecten die de weg bereiden voor de European Open Science Cloud (EOSC), waarin zeven landen, waaronder Nederland, samenwerken.

In 2019-2020 voerde het project een landschapsanalyse uit in elk van de deelnemende landen. 

Analyse van de inhoud en het gebruik van de DANS data repositories (2007-2019)

In februari 2020 verscheen in een speciale uitgave van het Duitse tijdschrift Der Archivar (Vol. 73, Nr. 1) over de archivering van onderzoeksdata, een artikel met kerncijfers over DANS (p. 44-50).

Stel je vraag over het datalandschap

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter Doorn Ph.D.

Fellow