Vernieuwd rapport over RDA en de sociale wetenschappen

26 mei 2021

Op 20 mei 2021 presenteerde Ricarda Braukmann, Data Station Manager Social Sciences bij DANS, tijdens IASSIST Global Virtual Conference een vernieuwde versie van het rapport over de RDA en diens mogelijkheden voor de sociale wetenschappen.

De Research Data Alliance (RDA) is een community-gedreven organisatie die professionals van over de hele wereld samenbrengt om samen te werken aan de opbouw van de sociale en technische infrastructuur die nodig is om het open delen van data mogelijk te maken. De RDA werd opgericht in 2013 en telt nu meer dan 11.000 individuele leden en meer dan 70 verschillende groepen die aan verschillende onderwerpen werken. Hierdoor kan het als nieuwkomer overweldigend zijn om je weg te vinden. Om wetenschappers uit de sociale wetenschappen kennis te laten maken met het werk van de RDA heeft DANS gewenst aan een rapport met een overzicht van alle groepen en aanbevelingen, en diens relevantie voor sociale wetenschappers. 

Het rapport werd voor het eerst gepubliceerd in 2018 als onderdeel van het RDA Europe-project. De nieuwe versie van het rapport werd gepresenteerd tijdens een lightening talk tijdens de IASSIST Global Virtual Conference. Het bevat RDA Interest Groups die gevoelige data bespreken, alsook het werk van de COVID-19 werkgroep die aanbevelingen heeft gedaan voor het delen van data tijdens de pandemie. Het rapport moet gezien worden als een startpunt om sociale wetenschappers vertrouwd te maken met het werk van de RDA en als een eerste leidraad om de alliantie verder te verkennen.

Meer informatie

De meest recente versie van het rapport over RDA en de sociale wetenschappen is beschikbaar via Zenodo. Neem voor vragen contact op met Ricarda Braukmann

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.