Vandaag is het World Digital Preservation Day

2 november 2023

Bij DANS bewaren we met trots veel wetenschappelijke data. Juist op een dag als vandaag, World Digital Preservation Day (#WDPD23), benadrukken we graag het belang van goede zorg voor onderzoeksdata.

Door het gebruik van de juiste bestandsformaten, het verrijken van datasets met uitgebreide metadata en de aandacht van ons ‘inhouse’ team van experts, wordt de duurzaamheid van deze data gewaarborgd.

Door DANS te kiezen als repository voor hun data, dragen onderzoekers bij aan een enorme hoeveelheid kennis die voor iedereen toegankelijk is. Onze veilige opslagmogelijkheden, en ons deskundig datacuratieteam, bieden onderzoekers de middelen om onderzoeksdata te archiveren en beschikbaar te maken voor hergebruik. Door stil te staan bij WDPD onderstrepen we het belang van het bewaren van ons wetenschappelijk erfgoed voor toekomstige generaties.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze dataset: de transcripties van brieven van Constantijn Huygens (1596-1687), de beroemde secretaris van prins Frederik Hendrik van Oranje, over muziekinstrumenten en uitvoeringen. Deze ‘muziekbrieven’ geven een uniek kijkje in de muzikale wereld in de zeventiende-eeuwse Nederlandse Republiek. Je kunt deze ‘muziekbrieven’ hier vinden.

Of blaas de website, met de resultaten van een studie naar laatmiddeleeuwse necrologieën en overlijdensberichten uit Breda, nieuw leven in. Deze webteksten, transcripties, afbeeldingen en kaarten beschrijven een project dat een rijke verzameling bronnen toegankelijk heeft gemaakt over de sociale, economische en religieuze geschiedenis van een welvarende stad in de late middeleeuwen. De website is opgeslagen als dataset en bevat veel beeldmateriaal. Bekijk de dataset.

De afbeeldingen zijn gecreëerd met de AI-tool Adobe Firefly 

Image of a man holding a musical instrument used in 17th-century Dutch music. The instrument looks like a very long round guitar.

Image of handwritten Middle Age obituary texts

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.