Uitgelicht: Oude opgravingen opnieuw bekeken

22 juni 2022

In de rubriek ‘Uitgelicht’ behandelen we interessante datasets en onderzoeken. Deze keer staat in het teken van oude opgravingen. Data Station Manager Archaeology Hella Hollander kijkt terug op haar tijd als student archaeology en deelt haar persoonlijke ervaring.

 

“27 jaar geleden heb ik als student in het team van Cees Koot (Universiteit Leiden/IPL) in de Holiërpolder in Midden Delfland (MD 10.07) de resten van een boerderij uit circa de derde eeuw voor Christus (Midden IJzertijd) helpen opgraven. We troffen bijzondere stukjes glazen armband aan waarvoor we zelfs de hele storthoop opnieuw hebben gezeefd. We groeven houten palen met kapsporen op die tegen uitdrogen beschermd moesten worden en vonden prachtige vloeren en veel aardewerk.

Wat me vooral is bijgebleven, is de geur van de mest die na meer dan 2000 jaar nog steeds rook alsof het van de koeien kwam die we net apart in de wei hadden gezet. Voor mij is dit een bijzondere herinnering, voor archeologen en andere erfgoedspecialisten die nu onderzoek doen naar de IJzertijd in Zuid-Holland kan de waardevolle data van opgravingen en onderzoeken die lang geleden plaatsvonden opnieuw bekeken worden door in het Data Station Archaeology van DANS te speuren.”, aldus Hollander

In de Archeologische kroniek van Zuid-Holland 1995 staat een mooie samenvatting van deze opgraving op pagina 342: https://doi.org/10.17026/dans-zsn-b9ds. Uit de analyse van de mest en keutels door J. Schelvis gepubliceerd in 1995, zie https://doi.org/10.17026/dans-xsx-g4z5, bleek dat er onder het dak van de boerderij in het grote stalgedeelte schapen en runderen stonden.

Er zijn ook andere dierenresten aangetroffen, zoals beschreven door J. van Dijk in zijn rapport in 2007 Archeozoölogisch onderzoek naar de IJzertijd vindplaatsen in Midden-Delfland, zie: https://doi.org/10.17026/dans-234-ktss. De Universiteit Leiden heeft in het poldergebied Midden-Delfland de laatste vier eeuwen voor Christus nader bestudeerd onder leiding van A. Abbink: https://doi.org/10.17026/dans-zpn-f8fr. De opgravingstekeningen zijn hier te zien: https://doi.org/10.17026/dans-z8b-prbu.

Over Hella

Hella Hollander is het hoofd van het Data Station Archaeology. Het nationaal archief voor de Nederlandse archeologie. Zij is archeoloog en werkt sinds 2010 bij DANS als specialist op het gebied van het behoud en duurzame toegankelijkheid van data.

Hella Hollander

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology