SUM – actie van het 4CH-project om Oekraïens digitaal cultureel erfgoed over te brengen naar veilige servers

1 april 2022

DANS is partner in het 4CH project, dat het initiatief heeft genomen voor SUM – Save the Ukraine Monuments. SUM is gelanceerd om de digitale documentatie van het Oekraïense culturele erfgoed over te brengen naar veilige servers in de EU. We zijn in stilte begonnen, maar nu is het de hoogste tijd om iedereen te laten weten wat er gedaan wordt.

Het 4CH project heeft als doel een Europees Competentiecentrum op te richten voor de instandhouding van cultureel erfgoed. Het project is een actie begonnen om digitale documentatie van Oekraïense cultureel erfgoed te redden. Het gaat om digitale teksten, beelden, tekeningen en 3D-modellen die van nut kunnen zijn voor het herstel en, zo nodig, de wederopbouw van beschadigd cultuur erfgoed en voor het behoud en de overdracht van de Oekraïense cultuur en geschiedenis aan toekomstige generaties.

Er is begonnen met het opzetten van een netwerk van persoonlijke contacten tussen leden van EU-erfgoedinstellingen en Oekraïense collega’s. Op 3 maart was het netwerk operationeel en konden de eerste data-overdrachten beginnen. INFN (Italiaans Nationaal Instituut voor kernfysica), de coördinator van 4CH, heeft de data-opslagsysteem ingericht. Inmiddels is er ca. 100 Terabyte aan data opgeslagen, afkomstig van een zowel grote instellingen als kleine musea.

Alle verzamelde gegevens zullen worden bewaard en aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven wanneer – hopelijk spoedig – de situatie dat toestaat. Het 4CH-project zal hulp gaan bieden bij het herstel van digitale archieven en het ondersteunen van de fysieke restauratie van de monumenten in Oekraine.

Meer informatie

Het 4CH project zal een Europees Competence Centre (CC) ontwikkelen en voorbereiden dat pro-actief zal werken aan het behoud en de conservering van cultureel erfgoed. Het project heeft als doel om de structuur, organisatie en services van het CC te implementeren. DANS is binnen het 4CH project betrokken bij de ontwikkeling van webinars, trainingssessies en trainingsmodules. Ook is DANS betrokken bij het leiden van het werkpakket: Datamanagement en Guidelines. Lees hier meer over de samenwerking.

Meer informatie over SUM – Save the Ukraine Monuments – is te vinden op de website van het 4CH-project.

Save the Ukraine Monuments 4CH

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

René van Horik Ph.D.

Research Data Management Specialist