Succesvol Klein Data Project: Project STARS

9 september 2019

In 2018 ontving prof. dr. Marcel van Aken samen met zijn collega’s prof. dr. Maja Dekovic en dr. Ellen Reitz een KDP-subsidie voor STARS, een longitudinaal onderzoek naar relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren in Nederland.

Project STARS (Studies on Trajectories of Adolescent Relationships and Sexuality) behelst data op het gebied van seksuele gedragingen, cognities, attitudes, emoties en relationele aspecten. Op vier meetmomenten verspreid over een periode van 18 maanden, werden data verzameld bij 1.297 jongeren tussen 10 en 18 jaar.

Van Aken erkent het belang van het delen en hergebruiken van data: “Waardevolle datasets, die flink wat moeite gekost hebben om te verzamelen, bieden vaak nog vele mogelijkheden voor secundaire analyses”.

Dankzij de KDP-subsidie kon een student-assistent een aanstelling krijgen om alle datafiles en codeboeken toegankelijk te maken en te laten corresponderen aan het DANS-format. Extra kosten worden vaak niet (volledig) opgenomen bij de begroting van een onderzoek, waardoor het toegankelijk maken van datasets vaak blijft liggen.

De dataset van project STARS van Van Aken en zijn collega’s prof. dr. Dekovic, dr. Reitz, dr. Van de Bongardt,  dr. Baams en dr. Doornwaardis beschikbaar via EASY. Ook een eerder gesubsidieerd project van Van Aken staat in EASY.

Meer informatie

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een KDP-subsidie? Bekijk de voordelen en voorwaarden van de subsidie hier. U kunt tot 1 oktober 2019 nog een aanvraag doen voor een KDP-subsidie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.