Succesvol Klein Data Project: Laaglandgenese boringendatabase Universiteit Utrecht

2 september 2019

In 2017 ontving Kim Cohen van de Universiteit Utrecht een KDP-subsidie voor het project Laaglandgenese boringendatabase Universiteit Utrecht. Tussen 1959 en 1990 werd de Laaglandgenese databank van boorbeschrijvingen in de Rijn-Maas delta aangelegd. Dankzij de KDP-subsidie kon een deel van de analoge archieven gedigitaliseerd worden.

De subsidie werd door DANS verstrekt voor het digitaliseren van ‘legacy data’: onderzoeksgegevens op papier in een klassiek archief met dossiermappen. Dr. Cohen splitste de handmatige grondboringen uit het Nederlandse rivierengebied uit de jaren ’70 en ’80 in kleinere deelarchieven. Naast het scannen van het analoge materiaal, moest het ook ingevoerd worden in een database. Vervolgens werd het geconverteerd naar een gangbaar gebruiksformaat. Analoge kaarten werden gescand en vervolgens gegeorefereerd.  

Door de verhuizing van de faculteit Geowetenschappen zat er druk op het digitaliseren van de papieren archieven. Via nieuwsbrieven van DANS was dr. Cohen op de hoogte van de KDP subsidie. Dankzij de timing van de aanvraag besloot de faculteit het subsidiebedrag te verdubbelen. De aankomende wet Basisregistratie Ondergrond (BRO) zorgde voor het nodige momentum voor soortgelijke initiatieven. Die wet maakt het overheden verplicht bij ruimtelijke ingrepen de vanuit de BRO ingerichte nationale gegevensbank met boorbeschrijvingen te raadplegen.

Het delen van data is van belang voor de transparantie met betrekking tot de herkomst van data. Daarnaast is kostenefficiëntie een belangrijk aspect van data delen. Data hoeft niet opnieuw door verschillende partijen verzameld te worden. Dr. Cohen benoemt ook het duurzame aspect van data hergebruiken: “In het verleden verzamelde data is niet altijd makkelijk opnieuw te verzamelen. Gebieden waren ooit landbouwgebied en toegankelijk, terwijl ze nu bebouwd zijn tot woonwijken en dus moeilijker toegankelijk.” De KDP-subsidie bood financiële ondersteuning voor het maken van een extra slag binnen het langlopende digitaliseerproces. 

De dataset is toegankelijk via EASY.

Meer informatie

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een KDP-subsidie? Bekijk de voordelen en voorwaarden van de subsidie hier. U kunt tot 1 oktober 2019 nog een aanvraag doen voor een KDP-subsidie.

 

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.