Succesvol Klein Data Project: In de sporen van Modderman

26 augustus 2019

Afgelopen jaar ontving archeoloog en conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden Luc Amkreutz, samen met collega-archeoloog Ivo van Wijk, een subsidie voor een Klein Data Project (KDP). Met deze financiële bijdrage ontsloten zij originele analoge opgravingstekeningen van professor Modderman uit de jaren ’50.

Het project “In de sporen van Modderman” richt zich op het vectoriseren van originele analoge opgravingstekeningen, afkomstig van een grootschalige opgraving naar nederzettingsresten daterend tot de periode van de Lineaire Bandkeramiek (5250-4900 v. Chr.). Deze 3 hectare grote opgraving heeft de basis gelegd voor de huidige Bandkeramische aardewerk- en huistypologieën. 

Met het vectoriseren van de opgravingstekeningen zijn de vondst- en spoorgegevens ruimtelijk met elkaar te vergelijken en te analyseren. Door het gebruik van moderne GIS- en databasetechnieken in combinatie met fijnere analysemethoden kan de opgraving van Sittard-Stadswegske zich meten met recenter Bandkeramisch onderzoek in de regio.

Amkreutz beaamt het belang van delen en hergebruiken van data. “Door op deze manier te werk te gaan creëer je een basis, niet alleen voor je eigen project, maar ook voor collega-onderzoekers in de toekomst. Tegelijkertijd voorkom je dat kwetsbare papieren informatie ooit voorgoed verloren gaat.”

De dataset van het project “In de sporen van Modderman” is gepubliceerd in EASY.

Meer informatie

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een KDP-subsidie? Bekijk de voordelen en voorwaarden van de subsidie hier. U kunt tot 1 oktober 2019 nog een aanvraag doen voor een KDP-subsidie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.