Succesvol Klein Data Project: De honden van Van Giffen

24 september 2019

In 2017 ontving Dr. Canan Çakirlar samen met Esther Scheele (MA) een KDP-subsidie voor het project: de honden van Van Giffen. Met deze financiële bijdrage ontsloten zij biometrische data van een verzameling van 488 hondenschedels.

Het project “De honden van Van Giffen” richt zich op biometrische data van 488 hondenschedels, afkomstig van 58 (archeologische) vindplaatsen in Noord-Nederland. De hondenschedels zijn in het begin van de 20ste eeuw verzameld en gedocumenteerd door professor A.E. van Giffen, een van de pioniers van de Nederlandse archeologie en archeozoölogie. 

Gedurende het project zijn de handgeschreven data gedigitaliseerd en vertaald. Daarnaast werden foto’s van een selectie van de nog fysiek aanwezige schedels toegevoegd. Vervolgens is de data Open Access gedeponeerd in EASY.

Çakirlar en Scheele beamen het belang van delen en hergebruiken van data: “Deze dataset is een ongekende schatkist voor osteometrische data voor Caniden, met een grote hergebruikswaarde voor onderzoek naar de domesticatie van honden, de evolutie van hondenrassen en de craniale verschillen bij honden”. Door data te delen en hergebruiken ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor onderzoek.

De KDP-subsidie is uitermate geschikt voor het uitwerken of beschikbaar stellen van datasets, maar is wellicht ongeschikt voor kleinere partijen. Dankzij de bereidwilligheid van de Rijksuniversiteit Groningen werd het bedrag voorgeschoten aan Canan Çakirlar en Esther Scheele. De KDP-subsidie wordt namelijk uitgekeerd na het deponeren van de dataset in EASY.

De dataset van het project “De honden van Van Giffen” is beschikbaar via EASY en is beschreven in het Journal of Open Archaeological Data.

Meer informatie

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een KDP-subsidie? Bekijk de voordelen en voorwaarden van de subsidie hier. U kunt tot 1 oktober 2019 nog een aanvraag doen voor een KDP-subsidie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.