Succesvol Klein Data Project: Data van Dagboeken

16 september 2019

In 2016 ontving Douwe Zeldenrust een KDP-subsidie voor het project Data van Dagboeken van het Meertens Instituut (KNAW). Het project richtte zich op het digitaliseren van de metadata van de collectie dagboeken en egodocumenten uit het Nederlands Dagboekarchief.

Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Dagboeken en andere egodocumenten geven een specifieke en persoonlijke kijk op de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Voor taalkundigen, historici en etnologen vormen deze dagboeken een unieke bron. Het Meertens Instituut verzamelt daarom ook dagboeken en werkt op dit gebied samen met het Nederlands Dagboekarchief. Met het behulp van de subsidie voor Kleine Data Projecten kon een begin gemaakt worden met het invoeren van de metadata van de (papieren) dagboeken. 

Douwe Zeldenrust (Collectiemanager van het Meertens Instituut) beaamt het belang van het delen en hergebruiken van data en het nut van de KDP-subsidie: “Op deze manier is een begin gemaakt met het ontsluiten van deze mooie collectie. De metadata is nu beschikbaar en gebruikers kunnen daarin zoeken. De fysieke dagboeken kunnen daarnaast bij het Meertens Instituut zelf worden ingezien”.

Over het project is gepubliceerd in het Research Data Journal for the Humanities and Social SciencesDaarin wordt onder andere uitgelegd hoe de collectie duurzaam is opgeslagen in EASY en CLARIN. 

Douwe Zeldenrust vroeg in het verleden al eerder een KDP-subsidie aan voor de Nederlandse Dialectenbank, welke ook gehonoreerd werd. Met het geld van de subsidie kunnen mooie datagerichte projecten een goede zet in de juiste richting gegeven worden.

Meer informatie

Benieuwd of u ook in aanmerking komt voor een KDP-subsidie? Bekijk de voordelen en voorwaarden van de subsidie hier. U kunt tot 1 oktober 2019 nog een aanvraag doen voor een KDP-subsidie. 

De dataset van de dagboeken is te vinden in EASY. Voor meer informatie over de collecties van het Meertens Instituut kunt u terecht bij Informatie over het Dagboekarchief kunt u vinden via de website van het Meertens Instituut.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.