Science Europe presenteert evaluatiecriteria voor data management

18 februari 2021

Op 27 januari presenteerde Science Europe een lijst van evaluatiecriteria voor het beoordelen van datamanagement plannen (DMP’s). Tijdens dit webinar gaf Peter Doorn een presentatie.

Het webinar werd georganiseerd vanuit Science Europe, de Europese vereniging van nationale onderzoeksfinanciers en grote onderzoeksinstellingen. Peter Doorn gaf tijdens dit webinar een presentatie van zijn werk aan een domeinprotocol voor archeologische onderzoeksdata, dat voldoet aan de Science Europe criteria.

Het protocol is in feite een kant-en-klaar model-DMP, dat werkt volgens het principe comply or explain. Door de artikelen van het protocol te onderschrijven, kunnen onderzoekers veel tijd besparen bij het opstellen van een DMP, als zij bijvoorbeeld geld aanvragen voor een onderzoeksproject bij NWO of bij het nieuwe Europese kaderprogramma Horizon Europe, dat deze zomer van start gaat. Dit domeinprotocol wordt ontwikkeld in het kader van het Europese project ARIADNEplus, dat archeologische data wereldwijd toegankelijk maakt.

Onder voorzitterschap van Peter Doorn harmoniseerde de data-commissie van Science Europe in 2019 de vereisten voor datamanagement van tal van research councils, waaronder NWO, dat in dit initiatief een leidende rol speelde. De geharmoniseerde DMP-eisen en de evaluatiecriteria zijn beschikbaar op de website van Science Europe.

Meer informatie

Het webinar is online terug te kijken. Neem voor meer informatie contact op met Peter Doorn.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.