RDA COVID-19 aanbevelingen en richtlijnen gepubliceerd

6 juli 2020

De COVID-19 Working Group van de Research Data Alliance heeft onlangs haar aanbevelingen en richtlijnen over het delen en hergebruik van COVID-19 gerelateerde onderzoeksgegevens gepubliceerd.

De aanbevelingen en richtlijnen zijn het resultaat van het werk van honderden internationale experts die vrijwillig onder de paraplu van de RDA hebben bijgedragen. Het werk is uitgevoerd in drie maanden met vijf iteraties, allemaal opengesteld voor commentaar van de internationale gemeenschap. 

Ingrid Dillo, adjunct-directeur DANS, co-chair van de RDA Council en medevoorzitter van deze werkgroep: “De aanbevelingen in het document zijn bedoeld om stakeholders als beleidsmakers, financiers en uitgevers te helpen bij het optimaliseren van tijdige, hoogwaardige gegevensuitwisseling en bij het adequaat reageren in noodsituaties op gezondheidsgebied. De richtlijnen zijn gedetailleerder en actiegerichter en bedoeld voor onderzoekers. Ze bestaan uit best practices om de efficiëntie en effectiviteit van onderzoek te maximaliseren en als blauwdruk te fungeren bij toekomstige noodsituaties. De aanbevelingen en richtlijnen focussen op vier onderzoeksgebieden die cruciaal zijn in deze pandemie, te weten: klinisch onderzoek, omics, epidemiologie en sociale wetenschappen. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht geschonken aan vier doorsnijdende aspecten: community participatie, data van inheemse bevolkingsgroepen, juridische en ethische aspecten en onderzoekssoftware.”

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website van de RDA

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.