Programma lancering wegwijzers voor erfgoedinstellingen bekend

9 maart 2021

Op donderdag 25 maart vindt de lancering plaats van drie handige tools om digitale informatie duurzaam toegankelijk te houden. Het gaat om de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid, de Wegwijzer Voorkeursformaten en de Wegwijzer Certificering. DANS zal de workshop Wegwijzer Certificering presenteren.

De drie wegwijzers zijn allen ontwikkeld het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Op 25 maart wordt het beheer van de wegwijzers overgedragen aan partners in het netwerk:

  • De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid (beheer: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) biedt hulp bij het opstellen van duurzaamheidsbeleid. Hiermee kun je als erfgoedinstelling je beleid stap-voor-stap opbouwen op een manier die past bij de inrichting van je organisatie en de digitale informatie die je in beheer hebt.
  • De Wegwijzer Voorkeursformaten (beheer: Regionale Historische Centra) biedt een overzicht van bestandsformaten die erfgoedinstellingen gebruiken en en helpt instellingen bij het opzetten van beleid op voorkeursformaten via een interactief stappenplan.
  • De Wegwijzer Certificering (beheer: DANS) ondersteunt instellingen bij het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. De focus ligt hierbij op CoreTrustSeal-certificering.

DANS maakt onderdeel uit van de NDE werkgroep die de Wegwijzer Voorkeursformaten heeft opgezet. De werkgroep schrijft het volgende over de wegwijzer: “Het bestaat uit twee delen, namelijk uitleg en voorbeelden die bedoeld zijn om organisaties te helpen bij het formuleren van een beleid ten aanzien van voorkeursformaten, plus een lijst met bestandsindelingen met gedetailleerde informatie over elk van hen. De richtlijnen zullen worden beheerd door een ‘expertgroep voor voorkeursformaten’. De taak van de expertgroep is het samenbrengen, delen en verfijnen van de expertise die momenteel in Nederland beschikbaar is.” DANS maakt deel uit van de expertgroep.

De Wegwijzer Certificering is vernieuwd door DANS en komt daarom na de lancering in beheer van DANS. Het is bedoeld om erfgoedinstellingen te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van het certificeringstraject, met een focus op CoreTrustSeal-certificering. 

Programma

Om 11 uur is de feestelijke lancering van de drie wegwijzers. We nodigen je van harte uit om de lancering bij te wonen, de wegwijzers te ontdekken en je vragen aan de projectleiders te stellen.

Aanmelden voor dit onderdeel is niet nodig, deelnemen is mogelijk via deze link: zoom.us/j/99332281218.

13:00-14:00 uur   Workshop Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid

Tijdens de workshop gaan we aan de slag met de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid. We schetsen de eerste contouren van dit beleid, stellen vast waaruit dit zou moeten bestaan en hoe je dit vervolgens kunt beschrijven. Daarna bekijken we hoe je dit kunt implementeren in je organisatie. Aan het eind van de workshop weet je wat duurzaamheidsbeleid is en waarom het belangrijk is om dit te bepalen. Je weet waaruit een duurzaamheidsbeleid kan bestaan en hoe je dit stap voor stap opbouwt en implementeert. De workshop is bedoeld om hands-on met elkaar aan de slag te gaan. Daarom vragen we deelnemers om enige voorbereiding: het doornemen van geselecteerde aandachtsgebieden in de Wegwijzer en het doornemen van de Levels of Digital Preservation.

Schrijf je hier in voor de workshop Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid

14:00-15:00 uur   Workshop Wegwijzer Certificering

In de workshop Wegwijzer Certificering nemen we je aan de hand van praktijkcases mee in de gloednieuwe wegwijzer. We leggen uit wat certificering is, wat het betekent voor de betrouwbaarheid van je digitale archief en laten zien wat er nodig is bij het opzetten en uitvoeren van een certificeringstraject. Ook laten we zien hoe je de hulpmiddelen uit de wegwijzer voor je eigen instelling kunt gebruiken. Er is volop tijd voor het stellen van vragen aan ervaringsdeskundigen.

Schrijf je hier in voor de Workshop Wegwijzer Certificering

15:00-16:00 uur   Workshop Wegwijzer Voorkeursformaten

In de workshop Wegwijzer Voorkeursformaten gaan we aan de slag met de wegwijzer onder begeleiding van de Expertisegroep Voorkeursformaten. Stap voor stap nemen we je mee in de mogelijkheden en functionaliteiten van de wegwijzer. We leggen enkele basisbegrippen uit over bestandsformaten en voorkeursformaten. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je maakt je eigen instellingspagina aan, je doet onderzoek in het register en je doorloopt het interactieve stappenplan. Zo leg je in de workshop de basis voor voorkeursformatenbeleid – om naderhand zelf voort te zetten. Schrijf je nu in! 

Schrijf je hier in voor de Workshop Wegwijzer Voorkeursformaten. 

Meer informatie

Wacht niet te lang met inschrijven voor de workshop van je keuze, er geldt een maximum van 20 deelnemers per workshop. Vragen over de lancering? Stel ze aan (NDE). Neem voor specifieke vragen over de Wegwijzer Certificering contact op met Ilona von Stein (DANS), en voor vragen over de Wegwijzer Voorkeursformaten met Valentijn Gilissen (DANS).  

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.