Praktische handleiding Pseudonimisering beschikbaar

16 januari 2020

Het Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management (LCRDM) heeft een rapport uitgebracht ter bevordering van het omgaan met pseudonimisering en sleutelbestanden bij kleinschalig onderzoek.

Een taakgroep van het LCRDM heeft aan het begin van 2019 onderzocht of er praktische manieren bestaan om te pseudonimiseren bij kleinschalig onderzoek. Met dit rapport biedt het LCRDM een set van 9 basisstappen, bedoeld voor onderzoekers, onderzoeksinstellingen en datamanagers. Daarnaast biedt het rapport ook inzichten over de huidige stand van zaken rond pseudonimisering in Nederland en bevat het aanbevelingen voor enkele vervolgstappen.

Het rapport laat zien dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Zo is de definitie van pseudonimiseren in de praktijk nog niet eenduidig en is niet overal beleid op dit onderwerp. Een vervolg op dit rapport zal verdere uitkomst bieden. Gaat u data delen via DataverseNL of EASY? Van belang is dat gepseudonimiseerde gegevens ook persoonsgegevens zijn onder de AVG en dat het sleutelbestand gescheiden moet blijven van de persoonsgegevens. Neem voor meer informatie contact op met een van de .

Sinds de komst van Europese wetgeving met betrekking tot de bescherming van de privacy (AVG/GDPR), komt het begrip pseudonimisering veelvuldig voor. Pseudonimisering is een vorm van anonimisering, met het verschil dat het proces van onherkenbaarmaking omkeerbaar is.

Meer informatie

Het rapport is via de website van het LCRDM te downloaden. Wilt u meer weten over het rapport? Bezoek de website van het LCRDM.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.