PC-GWI erkent DANS als grootschalige onderzoeksfaciliteit

8 december 2020

De website onderzoeksfaciliteiten.nl geeft een overzicht van alle grootschalige onderzoeksfaciliteiten in Nederland, goedgekeurd door de Permanente Commissie Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuren (PC-GWI), onder voorzitterschap van Prof. dr. ir. C.W. van Duijn. Onlangs is ook DANS aan de lijst toegevoegd.

Voortkomend uit de Wetenschapsvisie 2025 heeft NWO, in opdracht van het ministerie van OCW, de Permanente Commissie voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (PC-GWI) benoemd. De PC-GWI formuleert een nationale strategie voor investeringen in grootschalige onderzoeksinfrastructuren. De commissie brengt hiervoor alle voor Nederlandse onderzoekers beschikbare grootschalige onderzoeksfaciliteiten (in binnen- en buitenland) in kaart in het zogenaamde Landschap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (GWI). Enkel Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuren die opgenomen zijn in dit Landschap GWI 2020 komen in aanmerking voor opname op de nieuwe Roadmap 2021-2025. 

DANS, en de andere infrastructuren, voldoen aan de definitie van GWI:

  • faciliteiten, hulpbronnen en diensten waarvan een onderzoeksgemeenschap gebruik maakt om op hun gebied onderzoek te verrichten en innovatie te bevorderen;
  • met een beleid van vrije toegang voor onderzoekers;
  • met een omvang van minimaal 10 miljoen euro, in termen van de totale kapitaalinvesteringen en de exploitatiekosten gedurende 5 jaar, exclusief de kosten voor de huisvesting van de faciliteit.

 

Meer informatie 

Kijk voor alle grootschalige onderzoeksfaciliteiten in Nederland op onderzoeksfacliteiten.nl of neem contact op met Henk Wals, directeur DANS. 

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.