Open Science in 2 minuten

13 november 2020

Open Science is de beweging die staat voor een meer open en participatieve onderzoekspraktijk waarbij publicaties, data, software en andere vormen van wetenschappelijke informatie in een zo vroeg mogelijk stadium gedeeld worden en voor hergebruik beschikbaar gesteld worden. Open Science leidt tot meer impact, zowel op wetenschap als op maatschappij. NWO gelooft in Open Science, DANS onderstreept dit statement van harte.

NWO zet zich in voor en wil het voortouw nemen in de transitie naar Open Science. Sinds 2009 streeft NWO ernaar dat alle publicaties voortkomend uit NWO-financiering Open access beschikbaar zijn. In 2016 introduceerde NWO haar datamanagement beleid. Onderzoeksdata die gegenereerd worden in het kader van door NWO gefinancierde projecten moeten zo open en FAIR mogelijk beschikbaar gesteld worden. FAIR staat voor findable, accessible, interoperable en reusable. De transitie naar Open Science vergt ook een verandering in de manier waarop onderzoekers geëvalueerd worden. NWO zet zich daarom in voor andere vormen van erkennen en waarderen. Waar mogelijk investeert NWO ook in de totstandkoming van Open Science infrastructuren. DANS onderstreept dit statement van harte. 

Meer informatie 

De video staat online. Kijk voor meer informatie over de aanpak van NWO op de website van NWO, of neem over de mogelijkheden voor het delen van onderzoeksdata. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.