Ook in EASY: handschriften

16 januari 2020

Op 23 januari wordt de internationale dag van het handschrift gevierd. Het Platform Handschriftontwikkeling heeft deze dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het schrijven met de hand – iets wat in het digitale tijdperk steeds minder wordt gedaan. In EASY is ook data te vinden over handschriften.

Bijvoorbeeld de dataset “Steph. Blankaart: Schou-burg der Rupsen, Wormen, Maden, en Vliegende Dierkens daar uit voortkomende. Handschrift van het tweede deel (1688)”. Deze dataset gaat over een nooit in druk uitgegeven handschrift met ingeplakte originelen van illustraties, autograaf. Het titelblad komt van van de gedrukte editie uit 1688, de woorden ’tweede deel’ zijn er met de hand aan toegevoegd.

Bekijk de dataset “Steph. Blankaart: Schou-burg der Rupsen, Wormen, Maden, en Vliegende Dierkens daar uit voortkomende. Handschrift van het tweede deel (1688)” hier

Een ander voorbeeld van een handschrift is “Hendrik van Veldeke / Heinrich von Veldeke – Eneïde – Eneasroman – Transkriptionen der Handschriften”. Een samenvattende online editie van de transcripties van de Eneasroman van Hendrik van der Veldeke, met voorzichtige normalisering van de diverse handschriften evenals de tekst van de editie van Ludwig Ettmüller. Voor zover bekend is dit tevens de eerste hoofse roman in een Germaanse taal.

Bekijk de dataset “Hendrik van Veldeke / Heinrich von Veldeke – Eneïde – Eneasroman – Transkriptionen der Handschriften” hier

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met . Sommige van deze data is beschikbaar na registratie bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.