Ook in EASY: gedichten

23 januari 2020

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari (30 januari) traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. In EASY is onder andere data te vinden en hergebruiken over poëzie.

Bijvoorbeeld de dataset “Over lezen gesproken 1990: Sociale differentiatie in leesgedrag”. Hierin is data te vinden over lezen (en de frequentie van lezen) van mensen in Nederland, waaronder poëzie. De data in de dataset over achtergrondvariabelen zorgt ervoor dat dit kan worden afgezet tegen verschillende bevolkingsgroepen. 

Bekijk de dataset “Over lezen gesproken 1990: Sociale differentiatie in leesgedrag” hier

Een andere dataset die met poëzie te maken heeft is de dataset “J.A.S.: Lyk-zang, ter gedagtenisse van den aflyvigen méde-borger Joannes Henricus Matthey [1796]”. Dit is een digitale tekstuitgave van een lijkzang voor Johannes Henricus Matthey, een stads-heelmeester en -dokter in Antwerpen, uitgegeven door de Stichting Vrijwilligersnetwerk Nederlandse Taal (SVNT) dat als doel heeft informatie in en/of over de Nederlandse taal in heden en verleden en Nederlands talig erfgoed voor iedereen beschikbaar en toegankelijk te maken.

Bekijk de dataset “J.A.S.: Lyk-zang, ter gedagtenisse van den aflyvigen méde-borger Joannes Henricus Matthey [1796]” hier

Meer informatie

Heeft u vragen over de datasets? Neem dan contact op met onze . Sommige van deze data is beschikbaar na registratie bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.