NWO geeft met nieuw financieringsinstrument Open Science een impuls

2 december 2020

NWO lanceert het ‘Open Science Fund’, een nieuw financieringsinstrument dat bedoeld is om Open Science te stimuleren. Via het programma kunnen projecten financieel worden ondersteund op het brede terrein van Open Science, bijvoorbeeld projecten gericht op vernieuwende manieren van (open) publiceren, het delen van FAIR data of software of projecten die bijdragen aan de cultuurverandering die nodig is. DANS onderstreept dit initiatief van harte.

Het Open Science Fund staat open voor onderzoekers uit alle wetenschapsgebieden. De bedoeling is onderzoekers te ondersteunen bij het ontwikkelen, testen en implementeren van innovatieve manieren om onderzoek open, vrij toegankelijk, transparant en herbruikbaar te maken. In de eerste rond is 1 miljoen euro beschikbaar voor projecten tot maximaal 50.000 euro. 

Volgens Stan Gielen, voorzitter van NWO, is het Open Science Fund een belangrijke volgende stap in het erkennen en waarderen van open onderzoekspraktijken: “Open Science vergt een cultuurverandering. Die proberen we op zoveel mogelijk manieren te bewerkstelligen, maar die gaan we niet realiseren door alleen via voorwaarden en regels sturen. Het is cruciaal dat we de – gelukkig groeiende groep – onderzoekers die Open Science al in de praktijk brengen daarvoor belonen. Dat is wat wij met het Open Science Fund hopen te bereiken”.

Meer informatie

Lees het gehele bericht op de website van NWO. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.