Nieuw portaal voor boomringdata klaar voor gebruik

3 december 2021

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en DANS hebben DataverseNL als het nieuwe DCCD-portaal voor het deponeren, downloaden en (inter)nationaal verspreiden van boomringdata gelanceerd.

DCCD staat voor Digitaal Collaboratorium voor Culturele Dendrochronologie. Deze internationale digitale databibliotheek van jaarringgegevens bevat metingen aan jaarringpatronen, beschrijvende metadata en een rapportage. Door middel van dendrochronologisch onderzoek kan het kalenderjaar worden bepaald waarin een boom vroeger is omgehakt. Hiermee kunnen houten objecten worden gedateerd. Daarnaast komen we zo meer te weten over de ontwikkeling en het gebruik van het landschap.

Samen met de RCE heeft DANS ervoor gezorgd dat de data uit het technisch verouderde DCCD portaal nu vindbaar en toegankelijk zijn dit nieuwe systeem. Hierdoor zijn onderzoeksrapporten en meetreeksen te vinden van honderden objecten en vindplaatsen van nu tot aan de prehistorie. Het digitale archief wordt door specialisten steeds aangevuld met nieuwe resultaten. Elke organisatie toont zijn eigen collectie van data met betrekking tot archeologische sites, scheepswrakken, gebouwen, meubels, schilderijen, sculpturen en bijvoorbeeld muziekinstrumenten.

DataverseNL

DataverseNL maakt het mogelijk om onderzoeksgegevens online op te slaan, te delen en te registreren, tijdens de onderzoeksperiode en daarna. De data krijgen een persistent identifier (DOI), waardoor het voor anderen gemakkelijk wordt om naar de dataset te verwijzen door de verstrekte citatie-informatie. Ook is het mogelijk om nieuwe data toe te voegen. Centrale opslag in DataverseNL maakt resultaten van erfgoed-gerelateerd jaarringonderzoek op grote schaal toegankelijk, ook voor vervolgonderzoek.

Meer informatie

Bekijk het portaal hier.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology