Nieuw in EASY: paleo-ecologische data uit Zuid- en Midden-Amerika

14 november 2017

Klimaatwetenschapper John van Boxel (UvA) heeft dankzij de subsidie Klein Dataproject van DANS een grote dataset met paleo-ecologische data kunnen toevoegen aan EASY.

Het gaat om de ontsluiting van paleo-ecologische data die afkomstig is van tientallen jaren onderzoek in Zuid- en Midden-Amerika. Dat onderzoek – van de paleo-ecologie-onderzoeksgroep van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam – richtte zich voornamelijk op de aanwezigheid van (fossiel) pollen in sedimentkernen die uit de bodem van meren werden gehaald. Pollen-analyse van sedimentkernen kan veel informatie opleveren over klimaatverandering en de verandering van ecosystemen, alsmede over de invloed van de mens op klimaatverandering.

In totaal werd de data van 62 sedimentkernen geüpload; waarvan de oudste exemplaren meer dan 350.000 jaar oud waren. Daarnaast bevat de dataset onder meer de metadata van de aan de data gekoppelde publicaties. Het doel van het Klein Dataproject (KDP), dat ingediend werd door UvA-klimaatwetenschapper John van Boxel, was het systematisch digitaal archiveren van deze paleo-ecologische data om zo de data onderdeel te maken van het publieke domein. Hij laat per mail weten dat zijn collega’s Eric Grimm (University of Minnesota), Birgitt Brandts (UvA) en hij dankzij de KDP-subsidie van DANS “een langgekoesterde wens” hebben kunnen vervullen.

Meer informatie

Lees hier meer over de subsidie Kleine Dataprojecten. De ingediende projecten van de nieuwe ronde KDP’s worden op dit moment gereviewed, de uitslag wordt verwacht in de tweede week van januari. 

Bekijk hier de dataset in EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.