Nationale FAIRsFAIR Roadshow trapt af in Nederland

9 maart 2021

Op dinsdag 2 maart ging de reeks FAIRsFAIR Nationale Roadshows in Nederland van start. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking tussen LCRDM en DANS. DANS is project coördinator van FAIRsFAIR.

Ingrid Dillo (adjunct-directeur, DANS) begon de sessie met een introductie op het FAIRsFAIR project. Daarna volgde een gezamenlijke presentatie van Margriet Miedema (Coördinator LCRDM) en Marjan Grootveld (Coördinator Projecten en Beleid, DANS) die een overzicht gaven van een scala aan instrumenten om FAIR mogelijk te maken: 

  • FAIR-Aware: Een tool die kennis vergroot en bewustwording creëert over het FAIR maken van data voordat deze in een repository (FAIRsFAIR) wordt gedeponeerd. Na een hands-on verkenning gaven de deelnemers FAIR-Aware vier van de vijf sterren voor de ondersteuning van onderzoekers en data stewards. 

  • F-UJI: Een webdienst om de FAIRness van bestaande onderzoeksdata programmatisch te beoordelen op basis van een reeks parameters (FAIRsFAIR). DataverseNL, gehost door DANS, is een van de repositories die deelnemen aan de F-UJI pilot.

  • Do I-PASS for FAIR: Een zelfevaluatie-instrument voor organisaties, zoals universiteiten, om te meten in hoeverre zij het genereren en gebruiken van FAIR-data mogelijk maken (LCRDM). 

Het waren Antica Culina (Veni onderzoeker NIOO), Maria Cruz (NWO), Eefke Smit en Joris van Rossum (STM Uitgevers), van wie sommigen ook lid zijn van de European Group of FAIR Champions, die de stem van onderzoekers, onderzoeksfinanciers en uitgevers vertegenwoordigden. Met name Antica’s boodschap dat onderzoekers de voordelen van FAIR-data erkennen, maar betere ondersteuning nodig hebben om over te stappen op FAIR-data, vond veel weerklank bij het publiek. Eefke bevestigde dat steun nodig is – en tot op zekere hoogte al wordt gegeven – in verschillende stadia van de levenscyclus van onderzoek, door zowel financiers als uitgevers. Dit alles maakt deel uit van de gezamenlijke reis naar een FAIR-cultuur, vooruitgeholpen door NWO’s stimulansen en erkenning voor Open Science.

De laatste presentatie over ‘FAIR en Software’ was een gezamenlijke inspanning van twee FAIRsFAIR teamleden Morane Gruenpeter (Software Heritage) en Gerard Coen (DANS). Morane begon met het belichten van de belangrijke rol van software in de wetenschap en hoe dit zich verhoudt tot de doelstellingen van het mogelijk maken van FAIR en Open Science. Gerard presenteerde vervolgens twee Nederlandse initiatieven die deze doelstellingen willen helpen bereiken: de recent gepubliceerde ‘Recommendations for Research Software Sustainability in the Netherlands van de LCRDM Research Software Archiving Task Group; en de FAIR Software Route voor onderzoekers en data stewards, die is ontwikkeld in samenwerking tussen DANS en het Nederlandse eScience Centre (NLeSC). Op de vraag “Welke stakeholder heeft de grootste verantwoordelijkheid om FAIR, en duurzaamheid, voor software mogelijk te maken?” koos 28% van het publiek “Onderzoeksinstellingen / instituutsleiders”, gevolgd door bijna 24% die onderzoeksinfrastructuren koos, waaruit blijkt dat er een verwachting is van top-down mechanismen om de doelstelling te realiseren. Morane sloot de presentatie af met een aantal suggesties om bij het onderwerp betrokken te raken, waaronder de mogelijkheid om Software Heritage Ambassador. te worden. DANS is al sinds de oprichting een trotse sponsor van Software Heritage.

De FAIRsFAIR National Roadshow-serie wordt momenteel in heel Europa georganiseerd. De volgende stap op deze tournee is Ierland op 16 maart. Verdere evenementen zijn gepland in Spanje, Roemenië en Finland. De reeks maakt deel uit van een grotere strategie om de impact van FAIRsFAIR te verbreden en te verdiepen, zowel binnen als buiten de gevestigde netwerken.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over FAIRsFAIR contact op met Gerard Coen (Co-lead FAIRsFAIR project). Bekijk de opname van de eerste roadshow en download de presentaties online

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.