IDCC 2021 blog: “Re-use, the ultimate test”

6 mei 2021

Tijdens de 16e editie van de International Digital Curation Conference (IDCC) op 19 april 2021 werd aandacht gevraagd voor de (on)tevreden gebruiker binnen open onderzoeksdata en de conserveringsstructuur. In de recent gepubliceerde blogpost is de inhoud van deze presentatie te lezen.

De presentatie “Re-use the ultimate test for sustainability” werd voorbereid door Barbara Sierman van DigitalPreservation.nl en Ingrid Dillo, deputy director DANS. In de blogpost van Sierman is de inhoud van deze lightening talk nog eens terug te lezen.  

De kern van de presentatie gaat over een ontbrekend element in de infrastructuur die is ingericht om digitale data duurzaam toegankelijk te houden. De FAIR principes zorgen voor betere data, de TRUST principes voor betere repositories. Maar wie peilt de tevredenheid van (her-)gebruikers van digitale objecten? Wat kunnen we leren van hun ervaringen? Alle inspanningen voor digitale duurzaamheid zijn immers gericht op de gebruikers, de zogenaamde designated community. Nu en in de toekomst.

Beter inzicht in het succes van re-use van data, kan leiden tot betere benaderingen van duurzame toegankelijkheid. Ingrid Dillo, deputy director DANS: “De ultieme test voor een geslaagde aanpak van digitale duurzaamheid is een tevreden gebruiker.” De sprekers roepen op tot discussie over dit punt.

Meer informatie

Lees de volledige blogpost hier (in het Engels). Voor meer informatie, neem contact op met Ingrid Dillo

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.