Het FAIR-IMPACT project is officieel van start gegaan

11 juli 2022

Op 27 en 28 juni kwamen 84 mensen die 28 partners uit 11 landen vertegenwoordigen bijeen voor de hybride kick-off van FAIR-IMPACT. Het project zal praktische oplossingen, richtlijnen en kaders identificeren en ontwerpen om een EOSC van FAIR data en diensten te realiseren. Het project, gecoördineerd door DANS, is op 1 juni van start gegaan en wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie.

De FAIR-IMPACT kick-off meeting (KoM) is een mijlpaal van groot belang voor de uitvoering van het project. Het biedt de ruimte en de middelen voor het delen van informatie tussen het consortium, zodat de partners tot een gemeenschappelijk begrip kunnen komen, de aspiraties, uitdagingen en het werkplan kunnen bespreken, en de projectwerkzaamheden officieel van start kunnen laten gaan. Tot de gastsprekers behoorden vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de EOSC Association en het FAIRCore4EOSC project, dat zijn KoM direct na het FAIR-IMPACT project op dezelfde locatie had. Lees meer over deze samenwerking in dit gezamenlijke persbericht.

FAIR-IMPACT in een notendop

Het FAIR-IMPACT project heeft als hoofddoel om FAIR oplossingen uit te breiden over de European Open Science Cloud (EOSC), voortbouwend op de erfenis van het FAIRsFAIR project en andere relevante initiatieven. Het zal dit doen door het identificeren van die praktijken, beleidslijnen, hulpmiddelen en technische specificaties die een breed scala van belanghebbenden zullen leiden naar een FAIR-gegevensbeheercyclus in de context van de EOSC. Door de nadruk te leggen op persistente identifiers (PID’s), metadata, ontologieën, metriek, certificering en interoperabiliteit, zal het FAIR-IMPACT-project de adoptie en implementatie mogelijk maken via vier ondersteuningslagen: geïntegreerde use-cases voor vier wetenschapsgebieden (sociale en menswetenschappen, fotonen- en neutronenwetenschappen, biowetenschappen en agrovoedingswetenschappen, en milieuwetenschappen), cascade-subsidies, ondersteuningsprogramma’s in natura en het aanbieden van beoordelingskaders en voorbeelden, en ondersteuning van EOSC-gereedheid via harmonisatie. Deze oplossingen zullen beheerders van repositories, organisaties die onderzoek uitvoeren, financiers en beleidsmakers in staat stellen FAIR-gegevensbeheer te ondersteunen, en onderzoekers en burgerwetenschappers in staat stellen FAIR-gegevens te produceren.

 

Volg FAIR-IMPACT

Website https://fair-impact.eu

Twitter https://twitter.com/fairimpact_eu

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCz8RtVecIVYTFMJT6d9Ne0w

Linkedin https://www.linkedin.com/company/fair-impact-eu-project/

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vasso Kalaitzi M.Sc.

Research Data Management Specialist