Hergebruik van kwalitatieve data – ontwikkelingen en behoeftes van de community

20 maart 2023

Om de community beter te helpen bij het toepassen van open, FAIR en Research Data Management (RDM) werkwijzen, willen wij handvatten ontwikkelen om kwalitatieve data meer FAIR en beschikbaar voor hergebruik te maken. Maar wat zijn de behoeftes van de community? Een enquête tijdens de februari-editie van de Data Stewards Interest Group (DISG)-bijeenkomst gaf inzicht in die behoeftes. Het beknopte rapport van deze enquête is nu online beschikbaar.Wij werken samen in het CaRe&DaRe-project, ‘Case-study Research and Data Reuse’, dat zich richt op het verbeteren van het hergebruik van kwalitatieve data in de wetenschap. Kwalitatieve data worden vaak over het hoofd gezien in de snelle ontwikkelingen van Open Science, FAIR data en algemeen RDM. En het kan erg moeilijk en demotiverend zijn om deze principes toe te passen op vaak complexe kwalitatieve datasets. Deze datasets zijn echter vaak zeer waardevol voor de community en zouden, indien mogelijk, in grote mate hergebruikt worden.

De deelnemers aan de februari-vergadering van de DSIG werden ondervraagd over hun huidige wijze van werken, welke middelen zij reeds tot hun beschikking hebben en wat hun behoeftes zijn aan richtlijnen over dit onderwerp. De resultaten van deze antwoorden geven een eerste inzicht in de huidige situatie van de community en de wensen voor de toekomst. In het CaRe&DaRe-project zullen we de resultaten gebruiken om nuttige adviezen voor de community samen te stellen.

Het rapport betreffende de enquête is gepubliceerd op Zenodo zodat de community het kan inzien en hergebruiken. Het bevat ook meer informatie over de nieuwe oplossing die het CaRe&DaRe project ontwikkelt voor kwalitatieve onderzoekers: gedecentraliseerd hergebruik. Je kunt meer over het project lezen op de projectpagina.


Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ricarda Braukmann Ph.D.

Data Station Manager Social Sciences