Geospatial en gevoelige data op de FAIR Data Day

14 november 2022

Het FAIR Data Day evenement, dat op 29 november plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, focust zich op de voordelen van hergebruik van gegevens in de dagelijkse onderzoekspraktijk. Inspirerende keynote sprekers geven het publiek veel stof tot nadenken geven, evenals de interactieve workshops over praktijkvoorbeelden van FAIR implementatie. Twee van de acht geselecteerde workshops worden mede door DANS verzorgd.

FAIR on the spot, geospatiale metadata over disciplines heen, hoe maken we ze passend?

Het delen van gegevens is alleen realistisch als aan bepaalde randvoorwaarden is voldaan en er goed is nagedacht over een voorziening voor het delen. In deze workshop besteden Jandirk Bulens (WUR) en Cees Hof (DANS) aandacht aan de noodzakelijke componenten voor het delen van ruimtelijke metadata en leggen ze uit hoe een FAIR infrastructuur tot stand komt. 

Ze baseren dit op een raamwerk van negen bouwstenen en hoe metadata daarin een cruciale rol speelt. Van documenteren tot publiceren, van organiseren tot afspraken maken tussen aanbieders en gebruikers van gegevens, het is allemaal even belangrijk. Deelnemers worden uitgedaagd om met eigen voorbeelden te komen,  ervaringen te delen en good practices te introduceren.

Harmonisatie van toegangsprocedures voor gevoelige gegevens 

Open Access datasets worden meestal geleverd met creative commons licenties die aangeven onder welke voorwaarden de dataset kan worden hergebruikt. Voor gevoelige gegevens die alleen onder strikte voorwaarden toegankelijk zijn, zijn de licenties en toegangsprocedures veel minder gestandaardiseerd. 

In deze workshop bespreken Wim Hugo (DANS), Ricarda Braukmann (DANS) en Jorik van Kemenade (SURF) hoe bestaande procedures kunnen worden geharmoniseerd. Zij presenteren een aantal ‘machine-readable licences’ die in het kader van ODISSEI zijn ontwikkeld en die bedoeld zijn om aanvullende voorwaarden te specificeren die vaak van toepassing zijn op gevoelige datasets. Deze voorwaarden omvatten bijvoorbeeld de verificatie van de gebruiker, zijn intentie, en eisen rond het gebruik van veilige analyseomgevingen.

Het hele FAIR Data Day programma vind je hier. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.