FAIRsFAIR organiseert slotevenement FAIRsFAIR2022

16 december 2021

FAIRsFAIR heet je van harte welkom bij de allerlaatste halte van hun lange en uiterst spannende reis die in 2019 begon! Tussen 25 en 27 januari komen de FAIRsFAIR-partners en belanghebbenden bijeen voor een reeks afsluitende online bijeenkomsten om nog eens diep in de resultaten van FAIRsFAIR te duiken.

Tijdens FAIRsFAIR2022 zullen het project en de belanghebbenden de impact analyseren die FAIRsFAIR heeft gehad op de Europese onderzoeksgemeenschap. Zij zullen ook de instrumenten, richtlijnen en best practices doornemen die FAIRsFAIR heeft voortgebracht en geleverd aan onderzoekers, data stewards, besluitvormers en financiers voor een betere, meer gestructureerde aanpak van FAIR-databeheer. Het FAIRsFAIR project zal de opgedane aanbevelingen en de geleerde lessen als een erfenis achterlaten voor toekomstige activiteiten.

DANS is de coördinator van FAIRsFAIR, en is als een van de kernpartners nauw betrokken bij de meeste werkpakketten van het project.

FAIRsFAIR Final Event

Het hoogtepunt van deze drie dagen wordt het FAIRsFAIR Final Event op woensdag 26 januari. Vergeet power-points en online enquêtes: pak een leunstoel en een kop koffie, maak het jezelf gemakkelijk en zorg dat je erbij bent. FAIRsFAIR belooft je een buitengewone frisse kijk op een online evenement!

Openbare sessie, woensdag 26 januari, 14:00 – 17:00 CET
Onderzoek is open en zonder grenzen. De FAIR-beginselen zijn niet alleen een Europese aangelegenheid. Daarom zal de sessie geopend worden door een keynote spreker die een internationaal perspectief zal brengen en ons zal vertellen hoe FAIR benaderd wordt in… wel, meer kunnen we nog niet vertellen!

Tijdens deze sessie zullen vertegenwoordigers van FAIRsFAIR debatteren over de kernaspecten van de implementatie van FAIR met vooraanstaande vertegenwoordigers van de Europese en internationale onderzoeksgemeenschap. Hoe kunnen we de duurzaamheid van FAIR-praktijken waarborgen? Hoe implementeren en waarborgen universiteiten in Europa de implementatie van FAIR-beleid door studenten, docenten en opleiders? Hoe combineren we de FAIR-principes met databehoud op de lange termijn? En last but not least: hoe zorgen we ervoor dat de FAIR-beginselen daadwerkelijk worden omgezet in gemeenschappelijke praktijken die voortdurend door onderzoekers worden toegepast en door financieringsinstanties worden ondersteund?

Tijdens de afsluitende sessie zal worden gekeken naar het nationale perspectief, waarbij we ons afvragen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de Europese soevereiniteit rekening houdt met nationale en taaldimensies wanneer we bijvoorbeeld te maken hebben met aspecten die verband houden met ontologieën, vocabulaires en specifieke lokale culturele aspecten.

Meer informatie

Schrijf je in op de FAIRsFAIR event pagina. Hier vind je ook meer informatie en een tijdschema van het evenement.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Simon Saldner Ph.D.

Research Data Management Specialist