FAIRsFAIR-ondersteunde repositories delen hun ervaringen

17 februari 2022

Van februari 2020 tot januari 2022 liep het FAIRsFAIR Repository Support Programme. In dit programma werden tien repositories ondersteund bij het aanvragen van CoreTrustSeal certificering. Na afloop van het programma worden de ervaringen en adviezen van de repositories gedeeld in een driedelige blog-serie.

Een van de doelen van het FAIRsFAIR project is om repositories aan te moedigen certificering na te streven als een van de manieren om betrouwbaarheid en FAIR-geschikte kwaliteiten tot uitdrukking te brengen. Vertrouwen en toetsbaarheid zijn kernbegrippen voor repositories in het EOSC-ecosysteem, aangezien onderzoekers een repository moeten kunnen kiezen om hun gegevens in te deponeren op basis van toegankelijk bewijsmateriaal waaruit blijkt dat de kwaliteit is verzorgd en de gegevens op lange termijn worden bewaard.

Repository Support Programme

Om deze aanmoediging in de praktijk om te zetten, heeft FAIRsFAIR het Repository Support Programme opgezet. Na een open oproep zijn tien repositories geselecteerd om te worden ondersteund richting CoreTrustSeal certificering, waarbij ze verschillende workshops, calls en mock-assessments hebben gevolgd om hen voor te bereiden op het indienen van hun CoreTrustSeal aanvraag. DANS leidt het werkpakket genaamd ‘FAIR certificering’, evenals de specifieke taak die betrekking heeft op het Support Programme. Samen met andere projectpartners heeft DANS het programma ontwikkeld en georganiseerd en actieve ondersteuning geleverd aan de geselecteerde repositories.

Driedelige blog-serie

In november 2021 is de laatste fase van het programma van start gegaan, waarin de ondersteunde repositories gevraagd zijn naar hun ervaringen en meningen over het FAIRsFAIR Support Programme in een vragenlijst en één-op-één interviews met leden van het ondersteuningsteam. De inzichten die werden verkregen van de repositories waren te waardevol om intern te blijven. Daarom is besloten om de ervaringen en adviezen van de repositories te belichten in een driedelige blog-serie. Deze serie is een aanvulling op de project deliverable die in juli 2021 is gepubliceerd, waarin het FAIRsFAIR-ondersteuningsteam het programma en hun geleerde lessen in beeld heeft gebracht.

De driedelige serie behandelt de volgende onderwerpen:

Meer informatie

Lees hier meer informatie over het FAIRsFAIR Repository Support Programme.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maaike Verburg M.Sc.

Research Data Management Specialist