FAIRsFAIR moedigt onderzoekers aan FAIR-Aware te worden

21 mei 2021

Veel onderzoekers worstelen nog met het toepassen van de FAIR-dataprincipes in hun dagelijkse werk. Om hen te helpen hebben FAIRsFAIR vertegenwoordigers Joy Davidson (Digital Curation Centre) en Linas Čepinskas (DANS) FAIR-Aware gepresenteerd op de SSHOC Open Science and Research Data Management Train-the-Trainer Bootcamp.

Het doel van de bootcamp, die deel uitmaakt van de Global Virtual Pre-Conference (GVC) van IASSIST 2021, was RDM-trainers te helpen bij het vinden van hulpmiddelen en tools die ze kunnen hergebruiken in hun trainingsactiviteiten voor onderzoekers en dataprofessionals. Deelnemers van over de hele wereld namen gedurende twee dagen deel aan workshops, waarbij ze de tool testten en brainstormden over creatieve manieren om de tool te hergebruiken in hun opleidingsactiviteiten. Hun ideeën zullen worden gebruikt bij het verbeteren en ontwikkelen van trainingsmateriaal om FAIR data praktijken te ondersteunen.

FAIR-Aware

FAIR-Aware is een online zelfevaluatie-instrument dat gehost wordt door DANS en ontwikkeld is in samenwerking met PANGEA en DCC. Het doel is om het bewustzijn over FAIR-data te bevorderen en gebruikers te onderwijzen over het gebruik van FAIR-data. Door 10 vragen te beantwoorden, kan de gebruiker zijn kennis over FAIR-datagebruik controleren en begeleiding krijgen bij elke vraag. FAIR-Aware helpt de gebruiker voorkomende problemen te begrijpen en leert hen hoe data FAIR gemaakt kunnen worden voordat ze in een data repository worden gedeponeerd.

Meer informatie

Als u de tool zelf wilt uitproberen, kunt u dat hier doen. Meer informatie over het bootcamp vind je online. Neem contact op met Linas Čepinskas, Research Data Management Specialist bij DANS voor andere vragen. 

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.