FAIRsFAIR lanceert een online cursus voor data stewards

18 januari 2022

FAIRsFAIR heeft onlangs samen met EOSC Synergy een gloednieuwe cursus gelanceerd. Het doel van de cursus is om deelnemers van universiteiten of onderzoeksorganisaties uit te rusten met data stewardship vaardigheden en kennis om onderzoekers beter te ondersteunen.

In deze cursus leren deelnemers de vaardigheden en kennis om succesvolle data stewards te zijn. Vijf zelfstudie-modules, voorbereid door een team van internationale experts, leiden hen stap voor stap door relevante onderwerpen voor hun dagelijkse werk. Het duurt gemiddeld een uur om iedere module te volgen.

Het behandelt een scala aan onderwerpen die verband houden met data stewardship. Het materiaal omvat FAIR en open data, leerpedagogiek en trainingsontwerp, open en verantwoord onderzoek, datamanagement planning en RDM-dienstverlening. Alle vijf modules zijn ter introductie, zodat cursisten kunnen kiezen om ze allemaal te volgen of om de modules te kiezen die voor hen het meest relevant zijn.

Hergebruik van materiaal

In overeenstemming met de FAIR-beginselen is het grootste deel van het opleidingsmateriaal in de cursus hergebruikt en aangepast uit eerdere online workshops voor de opleiding van stewards/instructeurs van gegevens in 2020 en 2021. Het doel van deze workshops was de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van datastewardship te ondersteunen bij medewerkers van instellingen voor hoger onderwijs (HEI’s) en andere organisaties die onderzoek verrichten. Alle opleidingsmaterialen zijn beschikbaar om te downloaden via Zenodo.

Meer informatie

De cursus wordt gehost op het EOSC Synergy learning platform. Dit platform biedt een scala aan cursussen en diensten voor onderzoekers en ondersteunend personeel.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.