FAIR-Aware nu in het Frans beschikbaar!

13 juli 2021

De FAIR-Aware tool is nu ook beschikbaar in het Frans! Franstalige onderzoekers, data stewards en andere dataprofessionals kunnen nu de beoordeling en begeleiding van de FAIR-Aware tool in hun moedertaal raadplegen.

FAIR-Aware is ontwikkeld door DANS in het FAIRsFAIR project en is al meer dan een jaar bezig om het bewustzijn te vergroten over hoe je data vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIR) kunt maken. Deze week is een belangrijke mijlpaal van het project bereikt met de lancering van de Franse versie van de tool.

De Franse versie van FAIR-Aware wordt gehost op de DoRANum-portal van Institute of Scientific and Technical Information (INIST). Justine Ancelin-Fabre (URFIST de Paris) en Luc Decker (DataSuds) hebben samen met het team Formation-DoRANum van Inist-CNRS de vertaling beschikbaar gesteld voor gebruikers.

FAIR-Aware tool

De tool bestaat uit 10 evaluatievragen die alle aspecten van de FAIR-beginselen behandelen. FAIR-Aware geeft tips voor elke vraag, waardoor gebruikers moeilijke onderwerpen gemakkelijker begrijpen en leren hoe ze hun gegevens meer FAIR kunnen maken. Een deel van deze begeleiding ondersteunt onderzoekers ook bij het kiezen van een repository om hun gegevens in te deponeren, en hoe samen te werken met die repository om een FAIR dataset te maken.

Het FAIRsFAIR-ontwikkelingsteam heeft de broncode van de tool online beschikbaar gesteld. Deze broncode kan worden aangepast aan andere databases of vertalingen in andere talen vergemakkelijken. Iedereen die met onderzoeksgegevens werkt, wordt van harte uitgenodigd om de tool te gebruiken en de boodschap te verspreiden naar degenen die er mogelijk baat bij hebben.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in het vertalen van de tool? Of heb je andere vragen over FAIR-Aware? Neem dan contact op met het .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.