Een netwerk voor trainers in de SSH

11 juni 2021

Het Europees gefinancierd project SSHOC faciliteert trainers in de sociale- en geesteswetenschappen met een community voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Ellen Leenarts, Research Data Management Specialist bij DANS, schreef erover in het juni nummer van E-data & Research.

Een netwerk stimuleren

FAIRsFAIR, EOSC-Pillar, EOSC-Synergy en Universiteit Gent organiseerden samen de driedaagse train-the-trainer workshop om de ontwikkeling van data stewardship vaardigheden bij medewerkers van universiteiten en andere onderzoeksinstellingen in België te verbeteren. Een belangrijk doel van deze workshop is het stimuleren van een netwerk waarin degenen met meer ervaring hun kennis kunnen delen met degenen die net beginnen. 

Trainingen ontwikkelen in eenvoudige stappen

Helen Clare (Jisc, Verenigd Koninkrijk) en Linas Cepinskas (DANS), beiden van het EOSC Synergy project, verzorgden een interactieve sessie over pedagogie en het ontwerpen van trainingsactiviteiten. Tijdens de sessie leerden de deelnemers over de basisprincipes van de pedagogie, met inbegrip van leertheorieën, modellen voor het ontwikkelen van trainingen en andere aspecten in deze context. In het tweede deel van de sessie werkten de deelnemers in kleine groepjes aan toekomstige trainingen die zij zouden willen organiseren. Ze gebruikten hiervoor speciaal ontworpen werkbladen over trainingsanalyse en trainingsontwerp.

“Het was erg leuk om onze kennis en vaardigheden uit het EOSC Synergy project te delen tijdens de workshop. Het feit dat de meerderheid van de deelnemers tevreden was over de workshop en deze nuttig vond voor hun werk, bewijst de noodzaak en relevantie van dergelijke trainingen. Wij zullen blijven deelnemen aan soortgelijke initiatieven om synergie tot stand te brengen op het gebied van training en vaardigheden voor alle EOSC-projecten”, aldus Linas Cepinskas, Research Data Management Specialist bij DANS. 

Bijdrage DANS

DANS is betrokken bij zowel FAIRsFAIR als EOSC Synergy. FAIRsFAIR (Fostering Fair Data Practices in Europe) heeft als doel praktische oplossingen aan te reiken voor het gebruik van de FAIR-principes tijdens de gehele levenscyclus van onderzoeksdata. De nadruk ligt op het bevorderen van een FAIR-datacultuur en het overnemen van beste practices om data FAIR te maken. EOSC Synergy heeft als doel de EOSC (European Open Science Cloud) zowel op regionaal als nationaal niveau uit te breiden in zeven Europese landen. 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de workshop contact op met Linas Cepinskas

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.