DataverseNL hét nieuwe platform voor boomringdata

16 juli 2020

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en DANS hebben besloten om DataverseNL vanaf april 2021 in te zetten als het nieuwe DCCD-portaal voor het deponeren, downloaden en (inter)nationaal verspreiden van boomringdata.

DCCD staat voor Digitaal Collaboratorium voor Culturele Dendrochronologie. Deze internationale digitale databibliotheek van jaarringgegevens bevat digitale jaarringseries en gemiddelde chronologieën, evenals hun beschrijvende en interpretatieve metadata. De inhoud is ontwikkeld door onderzoek van onder andere archeologische sites (waaronder oude landschappen), scheepswrakken, gebouwen, meubels, schilderijen, sculpturen en muziekinstrumenten. Het archief bevat gegevens uit Europese instituten, zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Wageningen Universiteit, de Universiteit van Sheffield, Queens University in Belfast en het Instituut van de Letse geschiedenis. De DCCD is een initiatief van de RCE en DANS en de opzet is mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Vindbaar en toegankelijk

Samen met de RCE zorgt DANS ervoor dat de data uit de technisch verouderde DCCD-portal vanaf april 2021 vindbaar en toegankelijk zijn via DataverseNL. DataverseNL maakt het mogelijk om onderzoeksgegevens online op te slaan, te delen en te registreren, tijdens de onderzoeksperiode en daarna. Via DataverseNL krijgen de data een persistent identifier (DOI) waardoor het voor anderen gemakkelijk wordt om naar de dataset te verwijzen door de verstrekte citatie-informatie. Ook wordt het weer mogelijk om nieuwe data toe te voegen.

Migratiewerkzaamheden

Door de migratiewerkzaamheden van het huidige DCCD-platform naar DataverseNL is het vanaf 17 augustus 2020 niet meer mogelijk om data te deponeren via het DCCD-portaal. Het downloaden van gegevens blijft echter wel mogelijk. De verwachting is dat de migratie in het derde kwartaal van 2021 is afgerond. 

Meer informatie

Meer informatie over DataverseNL staat online. Neem bij vragen contact op met Hella Hollander, coördinator van het data-archief bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.