DataverseNL bij Universiteit Maastricht: Inzicht in gebruik

27 februari 2024

Universiteit Maastricht (UM) is een van de tweeëntwintig gebruikers van DataverseNL van DANS. De Coördinator Data Stewardship Services van de Universiteitsbibliotheek Maastricht, Pedro V Hernández Serrano, postte onlangs de blog ‘DataverseNL: een data repository platform beschikbaar voor onderzoekers van de Universiteit Maastricht, ter bevordering van FAIR data praktijken’ die we graag delen.

Open wetenschap bij UM

In deze blog zoomt Hernández in op hoe DataverseNL – dat sinds 2014 in gebruik is bij de Universiteit Maastricht – bijdraagt aan de Research Data Management Code van de universiteit. Hij schrijft ook over het toegenomen gebruik van DataverseNL samen met de oprichting van Faculty Data Stewards en, meer recent, met de release van het Open Science beleid. Vanaf eind 2023 zijn er in totaal 450 datasets gepubliceerd.

De Faculty of Psychology and Neuroscience deelt samen met UNU-MERIT meer dan 70% van alle deposits. Beide eenheden hebben een uitgebreide workflow opgezet voor de levenscyclus van onderzoeksgegevens. Over het geheel genomen heeft het aantal gepubliceerde datasets in de UM DataverseNL omgeving een gestage gemiddelde groei van 54% per jaar inclusief alle faculteiten. Opmerkelijk is dat het cumulatieve totale aantal downloads 90.725 is. De dataset met de meeste downloads is “Systematic Review of Citation Bias“, gepubliceerd in 2016 met 131 downloads.

Belangrijke functies

Met DataverseNL kunnen onderzoekers een DOI veiligstellen voor datasets. Dit is ook mogelijk als het een concept dataset is; deze functie maakt het mogelijk datasets in publicaties te vermelden, zelfs tijdens het reviewproces. De UM Data Stewards zijn verantwoordelijk voor de curatie om de kwaliteit van de metadata en het gebruik van standaard vocabulaires te waarborgen. Data Stewards kunnen bijvoorbeeld het gebruik van EU-vocabulaires, Schema aanbevelen om de vindbaarheid te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat onderzoekers ‘restricted’ datasets kunnen deponeren, die vindbaar blijven terwijl ze vergrendeld en beschermd zijn. Data Stewards faciliteren toegangsverzoeken tot deze datasets en zorgen ervoor dat data op een verantwoorde manier worden gedeeld. Wanneer Creative Commons licenties ongeschikt zijn, kunnen ze bovendien helpen bij het opstellen van op maat gemaakte gebruiksvoorwaarden voor datasets die voldoen aan specifieke behoeften, zoals educatieve doeleinden of journalistiek gebruik.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de reproduceerbaarheid van data-analyse en workflows, heeft de UM-gemeenschap hulpmiddelen ontwikkeld om de integratie van DataverseNL met andere tools te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld, “Uploading Files to DataverseNL using PyDataverse API” is een gids voor het gebruik van Python Notebooks om bestanden te uploaden naar DataverseNL, evenals het Notebook voor het synchroniseren van Github en Gitlab repositories met DataverseNL.

Als DANS zijn we trots op het brede en intensieve gebruik van DataverseNL op de Universiteit Maastricht en op vele andere instellingen. We zijn ook blij om te zien dat het belang van open science met de dag toeneemt. Wist je dat Data Steward een van de snelst groeiende banen is in 2024? We hebben er zelfs een artikel over geschreven. 

Over DataverseNL

DataverseNL is een repository voor onderzoeksdata die we aanbieden in samenwerking met deelnemende onderzoeksinstituten. DANS beheert de technische infrastructuur, zoals technische installatie en onderhoud, en zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten. De instellingen die DataverseNL gebruiken zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer en de curatie van de gedeponeerde onderzoeksdata. 

Voor onze DataverseNL dienst maken we gebruik van de Dataverse open source software, ontwikkeld door Harvard University. Er is een wereldwijde gemeenschap die bijdraagt aan de voortdurende ontwikkeling van deze software.



Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.