Data Steward snelst groeiende baan

23 februari 2024

Volgens LinkedIn is het beroep van Data Steward populair, het staat op de tweede plek in de lijst met de twintig snelst groeiende beroepen van 2024. Deze trend komt niet als een verrassing in de wetenschappelijke wereld, waar het belang van FAIR en open data voor open science steeds meer wordt erkend. Initiatieven, projecten en communities schieten als paddenstoelen uit de grond, en universiteiten, hogescholen en kennisinstituten benoemen steeds vaker Data Stewards. Ook zien we een gestage opkomst van Digital Competence Centres.

DANS, met als missie het stimuleren van het hergebruik van data, omarmt deze ontwikkeling volledig. Programma’s zoals Erkennen en Waarderen (nationaal) en de Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA, internationaal) tonen aan dat niet alleen de ‘klassieke’ publicatie en auteur worden gewaardeerd, maar ook de achterliggende data en het team dat heeft bijgedragen aan het onderzoek. DANS is een van de ondertekenaars van het CoARA-convenant en draagt zo bij aan de uitvoering van twee kernverbintenissen: het erkennen en promoten van de waarde van data als onderzoeksoutput, en de cruciale rol van data stewardship in het onderzoek.

Daarnaast was DANS tien jaar geleden een van de initiatiefnemers van Research Data Netherlands (RDNL). Deze nationale coalitie van dataserviceproviders zet zich in voor de duurzame herbruikbaarheid van FAIR onderzoeksdata. Met onze RDNL-partners bieden we onder andere een introductiecursus voor Data Stewards, waarin de basisprincipes van het beroep worden onderwezen. En bij de toekenning van de tweejaarlijkse Dutch Data Prize, die de beste dataset in de domeinen Social Sciences and Humanities (SSH), Natural and Engineering Sciences (NES) en Life Sciences and Health (LSH) beloont, krijgt de rol van Data Steward een steeds prominentere plaats. Het werk van Data Stewards wordt erkend als een essentieel onderdeel van het tot stand brengen van hoogwaardige datasets die in aanmerking komen voor de Dutch Data Prize. Hun inspanningen dragen rechtstreeks bij aan het stimuleren van datakwaliteit, hergebruik en impact, wat de waarde van hun rol binnen de research community benadrukt. In het najaar van 2024 wordt de award weer uitgereikt en RDNL hoopt op veel nominaties in de drie domeinen.

De opkomst van het beroep van Data Steward, zoals door LinkedIn gemarkeerd als een van de snelst groeiende beroepen van 2024, onderstreept het belang van data stewardship in de wetenschappelijke wereld. Deze trend weerspiegelt de groeiende erkenning van het cruciale belang van FAIR en open data voor het bevorderen van open science. Met initiatieven zoals de Dutch Data Prize en betrokkenheid bij organisaties zoals Research Data Netherlands blijft DANS zich inzetten voor de verdere ontwikkeling en erkenning van het vakgebied van Data Stewards.

Decorating image

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.