DANS training bij NWO Life2021

21 mei 2021

Op donderdag 27 mei maken DANS-trainers Maaike Verburg en Cees Hof je ‘FAIR Aware’ tijdens NWO Life2021, een uniek jaarlijks congres over alle domeinen binnen de Nederlandse levenswetenschappen.

Of je nu biomoleculair onderzoeker bent of mariene ecoloog, je onderzoeksgegevens moeten zo FAIR mogelijk zijn en opgeslagen worden in een veilige en degelijke repository. Daarom participeert DANS in praktische workshops die zijn ingebed in het programma van het jaarlijkse NWO Life congres. De trainingen maken deel uit van de sessie: “Plan ahead: practica tools to make your data and software more FAIR” en vinden plaats tussen 13:00 en 13:50 uur (CEST). 

FAIR Aware

Je onderzoeksdata omzetten in vindbare, toegankelijke, interoperabele en herbruikbare (FAIR) data, kan een uitdaging zijn. Gelukkig is er een gestaag groeiend aantal FAIR data en FAIR software tools, richtlijnen, beoordelingsprocedures en andere ondersteunende systemen. Tijdens de verschillende break-out training sessies zal Maaike Verburg (DANS) een demonstratie geven van FAIR Aware, een online tool ontwikkeld binnen het FAIRsFAIR project. Met je eigen onderzoeksdata in gedachten, leidt de tool je door een reeks essentiële vragen, waardoor je je bewust wordt van en inzicht krijgt in de FAIR-principes voor je onderzoeksdata.

Vind je repository

De keuze van een goede repository voor je onderzoeksdata, tijdens of na uw onderzoek, bepaalt in grote mate de FAIRness van je onderzoeksgegevens. Maar welke repository moet je kiezen? Er zijn letterlijk duizenden opties. Trainer Cees Hof (DANS) helpt bij het afwegen van de criteria die relevant zijn voor je onderzoeksdata, je persoonlijke situatie en je gedachten over FAIR en open onderzoeksdata. ‘Find your repository’ tools en websites zullen worden gebruikt om inzicht te krijgen in de stappen en keuzes die gemaakt moeten worden bij het kiezen van je meest geschikte data repository.

Meer informatie 

Kijk voor meer informatie op de website van NWO Life. Neem voor overige vragen contact op met Cees Hof

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.